Bloomberg: «Спутник V» — най-крупният пробив на съвременна Русия

Страните се подреждат на опашка за ваксината Спутник V, пише журналистът на Bloomberg Хенри Майер. Разработването на доказалата своята ефективност ваксина е най-големият пробив на Русия след годините на Съветския съюз.

Превод от Bloomberg: 

Bloomberg: "Спутник V" - най-крупният пробив на съвременна Русия

Сега Путин може да пожъне значителни дипломатически дивиденти, тъй като Русия се радва на най-големия си научен пробив след годините на Съветския съюз.

Държавите се подреждат на опашка за ваксината Спутник V. Тази седмица авторитетното медицинско научно списание The Lancet публикува резултатите от клинични изпитания, които показват, че руската ваксина предпазва от коронавируса така, както американските и европейските ваксини, и по-добре от нейните китайски конкуренти.

Най-малко 19 страни вече одобриха използването на руската ваксина, включително Унгария, която е част от Европейския съюз. Няколко други големи пазари като Индия и Бразилия също са близо до това да позволят използването й. Сега Русия се насочи към желания пазар на ЕС, където началото на ваксинационната кампания е осуетено от недостиг на ваксини.

Русия има предимство, тъй като тя е една от малкото страни, в които учените успяха да създадат ефективна ваксина.

Публикувани в The Lancet, резултатите от третата фаза на клиничните изпитания, в които са участвали около 20 хиляди доброволци, доказват, че ефективността на руската ваксина е 91,6%.

„Това стана преломен момент за нас“, каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който спонсорира разработването на ваксината Спутник V и е отговорен за навлизането й на международните пазари.

Тази седмица стана известно, че близък съратник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е подписал споразумение за производство на Спутник V в Турция, въпреки че страната вече е подписала сделки за закупуването на 50 милиона дози ваксина от китайската компания Sinovac Biotech и 4,5 милиона дози от ваксина на Pfizer/BioNTech.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-06/putin-s-once-scorned-vaccine-is-now-a-favorite-in-pandemic-fight?srnd=premium-europe

Коментари:

comments powered by HyperComments