Андрей Райчев: БСП не са достатъчни на Румен Радев за втори мандат

БСП не са достатъчни на Румен Радев за втори мандат, подчерта социологът

Андрей Райчев: БСП не са достатъчни на Румен Радев за втори мандат

«БСП не са достатъчни на Румен Радев за втори мандат. Трябва да разчита на личния си авторитет и се надява това да му даде сила». Тази теза изказа пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Според него президентът е използвал момента за обявяване на кандидатурата си за втори мандат, в който нито една партия не може да си позволи нито да отрече, нито да потвърди, че го подкрепя, защото се намира в предизборна ситуация:

«Той издига номинацията и на вицепрезидента Илияна Йотова, което ще рече, че не преговаря с партии. Това е много ясно насочен политически ход». 

Райчев изказа предположение, че на парламентарните избори ДПС ще са в много добра форма, защото управляващата партия в Турция вече призна Движението за права и свободи като «единствената партия, с която партнира».

По думите му Ахмед Доган се е устремил към 400 хиляди гласа:

«Ако това стане, ДПС става много сериозна сила в страната с почти решаващо значение. Доган ще може да постави участието или подкрепата на ДПС за правителство — в зависимост с президентските избори. Той ще застане в много силна поза. Ще каже «не само ще съставим правителство, но и ще съставим и предизборната коалиция за президент. Всички сметки включват и изборите през ноември. Радев изпреварва всичко това и заявява, че с Илияна Йотова са техните кандидати».

Социологът подчерта, че Румен Радев и Бойко Борисов са се сблъскали челно по всички въпроси и нямат никакъв вид съгласие, а това да се промени е много малко вероятно:

«Двамата генерали изпаднаха в такива отношения, имат лична непоносимост и от едната, и от другата страна. Даже има повече мотив «ти да паднеш, отколкото аз да бия».

Като изключително непрогнозируеми определи той предстоящите на 4 април парламентарни избори:

«Поради това, че не може да се определи колко души ще отидат да гласуват. Ако под 2 млн. души гласуват, това ще даде до случайна картина, изкривена и няма да съответства на настроенията на българите и това ще подлежи на много бърза промяна». 

Той не отхвърли вероятността при 3 млн. гласували да има възможност за съставяне на стабилно правителство.

Райчев беше категоричен, че страхът от коронавируса би бил основната причина да не излязат хората да гласуват.

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването «12+3»

Коментари:

comments powered by HyperComments