Меркел била «дълбоко впечатлена» от демократичното движение в Беларус

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е «дълбоко впечатлена» от демократичното движение в Беларус, отбелязвайки половин година от началото на протестите, предаде БТА като цитира ДПА.

Меркел била "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус

«Управляващите, изглежда, си правеха сметка, че светът ще забрави тези смели хора. Не можем да допуснем това», заяви Меркел в седмичното си обръщение по интернет.

Според нея беларуското правителство би трябвало да спре насилието срещу мирните демонстранти, които се събират от седмици.

«Германия и Европейският съюз ще продължат да търсят сметка на отговорните за продължаващите нарушения на човешките права в Беларус», каза тя.

По думите ѝ беларуският президент Александър Лукашенко и хората от неговото обкръжение трябва да уважават свободата на изразяване.

В Беларус избухна вътрешнополитическа криза след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко беше обявен за победител с 80,1 процента от гласовете. Оттогава има протести, а ЕС вече не признава Лукашенко за президент.

Германското правителство прие план за действие, с който иска да помогне на преследвани членове на опозицията в Беларус по-лесно да получават визи, a също да учредява стипендии и да подкрепя независими медии.

«Това няма да реши конфликта между правата и репресиите в Беларус», каза Меркел.

«Но показва на смелите хора там, че ние сме на тяхна страна и слушаме, днес, както преди половин година», заяви тя. 

Коментари:

comments powered by HyperComments