El Mundo: «Спутник V» — меката сила на Русия

Руската ваксина Спутник V вече е регистриран в 16 страни по света и повече от 50 страни са поръчали препарата. Спутник V е своеобразен национален шампион, се казва в статията, а Русия има любопитен пазар на продажби: тези, които не могат да се похвалят с близки отношения със САЩ и не искат да помолят Китай за помощ.

Превод от El Mundo, Испания: 

El Mundo: "Спутник V" - меката сила на Русия

Москва се опитва да разшири влиянието си в Латинска Америка и да стане приоритетен партньор за редица развиващи се страни, които в дългосрочен план могат да заемат значително място на международната арена.

«Спутник V» е безопасен и ефективен, той напълно предпазва от тежки форми на Covid-19 — това е заключението, направено от учените по време на клиничните изпитания на ваксината, резултатите от които са публикувани в престижното научно списание Lancet.

Името на ваксината ни препраща към космическата надпревара на САЩ и СССР през 50-те години на миналия век. Спутник V обаче е не само антивирусно лекарство, но и ефективен политически инструмент за Кремъл.

А именно: в страната ваксината се използва за намаляване на нивото на безпокойство сред населението. А на световна сцена — да докаже не с думи, а с дела основната идея на Владимир Путин: че Русия е суверенна държава и независима сила.

Най-важната цел на ваксината е да разшири обхвата: Русия предлага ваксината в чужбина и засилва позициите си в страни, които не могат да се похвалят с близки отношения със САЩ, но в същото време не искат да помолят Китай за помощ. Москва е решена да увеличи влиянието си в латиноамериканския регион (където през годините подхранва меката сила чрез испаноезичните медии) и да стане приоритетен партньор за редица развиващи се страни, които могат да изиграят значителна роля на международната арена в дългосрочен план.

Спутник V е регистриран в 16 страни по света. Доставката на дози за Боливия, Казахстан, Туркменистан, Палестина, Обединените арабски емирства, Унгария, Армения, Алжир, Венецуела и Иран се очаква през следващите дни.

Що се отнася до другите държави, през януари висшите служители на Аржентина вече бяха ваксинирани със «Спутник V»: първо президентът на републиката Алберто Фернандес, а три дни по-късно — вицепрезидентът Кристина Киршнер. Те станаха първите от лидерите на страните по света, получили руската ваксина.

С чудодейния препарат бяха ваксинирани Николас Мадуро и неговия син от Венецуела.

Мексико също подписа договор за доставка на руската ваксина, а в Парагвай тя беше регистрирана по спешност.

Преди няколко дни руското правителство поиска одобрение за използването на Спутник V от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В това Русия бе подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел, която въпреки дипломатическото напрежение от последните месеци предложи да предостави техническа подкрепа за разпространението на руската ваксина в Европейския съюз.

Руската ваксина е една от най-евтините в света, цената на доза не надвишава десет долара и това я прави най-достъпната ваксина на пазара в развиващите се страни.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.elmundo.es/internacional/2021/02/04/601c3818fc6c83a8798b46cd.html

Коментари:

comments powered by HyperComments