«Северен поток-2» се превърна в обект на големи търгове

3 февруари 2021-Нюз Фронт.

В петък се появиха едновременно няколко добри новини за «Северен поток- 2» .
Европейската комисия обяви невъзможността да налага санкции срещу проекта. А Ангела Меркел заяви, че разногласията с Америка по газопровода не са толкова големи, колкото изглежда, и призова страните да преговарят. Ще бъде ли възможно да се намери компромис и какви отстъпки ще трябва да направят страните в рамките на това договаряне?

Впрочем нито една европейска държава на практика не е направила предложения за нови санкции срещу Москва заради ареста на Навални. Всички призиви за това все още са неоснователни.

"Северен поток-2" се превърна в обект на големи търгове

Що се отнася до ЕК, тя признава, че всичко, което би могла да направи, за да попречи на този проект за газопровод, вече е направила. От ЕК припомниха, че новият газопровод трябва да работи в съответствие със законодателството на ЕС.
Така Стано говори за проблема с поставянето на газопровода на пълен капацитет. Европейската комисия направи промени в Третия енергиен пакет и гарантира, че след пускане в експлоатация „Северен поток 2“ може да бъде пуснат само наполовина.

Втората половина от капацитета трябва да бъде резервирана от някои други доставчици — алтернатива на Газпром — уж за поддържане на конкуренцията. Брюксел не се интересува от това, че в Балтийско море няма други доставчици. Във всеки случай този въпрос ще бъде на дневен ред едва след завършването на „Северен поток 2“.

Изграждането на основния участък в датската акватория, може би, вече щеше да е започнало в края на януари с усилията на «Фортуна». Преди това корабът завърши работа в германски води и от 23 януари 2021 година се намира във водите на Дания в близост до недовършения участък на «Северен поток- 2 «южно от остров Борнхолм. Ниската скорост на баржата, както и движението на спомагателни съдове около нея, може да означава, че строителството вече е започнало. След бавно движение по тръбния маршрут обаче корабът рязко се измести и тръгна твърде бързо, което не съответства на скоростта на полагане на тръбите.

 

Това може да означава, например, че Фортуна се подготвя за строителство, отработва всички етапи, вероятно в очакване на втория кораб «Академик Черски». Дълбоководното строителство е много по-трудно от строителството на малка дълбочина. Освен това в района на остров Борнхолм има остатъци на химическо оръжие от Втората световна война. Друг вариант е Фортуна да се отдалечи от строителната площадка поради метеорологичните условия, тъй като Балтийско море е сурово през зимата. В същото време Дания мълчи, нито потвърждава, нито опровергава възможността за строителство.

От политическа гледна точка «Фортуна» вече не може да бъде спрян. И тогава възниква въпросът дали «Фортуна» и «Академик Черски» ще се справят технически с конструкцията на тръбата. Черски все още не е пристигнал в Дания, очевидно поради затруднения със сертификатите заради санкции на САЩ. Но скоро мисля, че този кораб също ще излезе в датски води “, казва Константин Симонов, ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност.

„За нас това е принципен въпрос — или завършваме изграждането на «Северен поток- 2» през 2021 година- мисля, че сме подготвили технически корабите за това, или смятайте, че няма да го завършим“.

В същото време очевидно има договаряне на високо ниво по «Северен поток- 2».
На първо място, САЩ за първи път обявиха готовността си да започнат преговори за отмяна на санкциите от проекта. Друг е въпросът, че Вашингтон поставя невъзможно условие — да предотврати намаляване на транзитните доставки през Украйна.

В петък в Германия се заговори за необходимостта всички страни да седнат на масата за преговори. Ръководителят на комисията по международни отношения на Бундестага Норберт Рьотген предложи да се въведе мораториум върху изграждането на „Северен поток 2“, но не като санкции, а да се направи пауза за влизане в тристранни преговори.

По време на тази пауза Русия, ЕС и САЩ трябва да започнат диалог. Рьотген вярва, че по време на обсъжданията ще бъде възможно да се премахнат сериозните опасения на Запада, «а именно, че този тръбопровод ще бъде използван като геополитическо оръжие срещу държавите от Източна Европа».

Съдейки по всичко, дори германският канцлер Ангела Меркел би могла да повярва в силата на преговорите. Поне така заяви в петък, казвайки, че разногласията в позициите между западните страни, включително САЩ, по проекта «Северен поток 2» не са толкова големи, колкото мнозина смятат.

«Що се отнася до» Северен поток 2 «, често казвахме, че от една страна това е икономически проект, от друга страна, има политически последици и това играе голяма роля в трансатлантическите отношения», каза Меркел по време на конференция след виртуалната среща на Съвета за отбрана и сигурност на Германия и Франция.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments