Конфронтацията между САЩ и Китай ескалира

6 февруари 2021-Нюз Фронт.

Китайското ръководство няма да пренебрегне посегателствата на САЩ за намеса във вътрешните дела на Китай и ще предприеме мерки за защита на суверенитета и сигурността на страната си.
Ян Джиечи, член на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ККП), ръководител на канцеларията на Комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ККП), заяви днес, 6 февруари, по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Конфронтацията между САЩ и Китай ескалира

„Вашингтон трябва да се придържа към принципа на„ единен Китай “и споразуменията, постигнати между нашите страни“, цитират думите му сайта на китайското външно министерство.

„Всички въпроси, свързани с Хонконг, Синдзян и Тибет, са свързани с вътрешната политика на КНР и никой по света няма право да се намесва в тях.“
Пекин също няма да толерира „опити за клевета срещу Китай“.

 

„Ще продължим да защитаваме твърдо държавния суверенитет и сигурност на страната ни, интересите, от които зависи нейното развитие“, подчерта той.

Ян Джиечи също посъветва Блинкен да не забравя, че остров Тайван е неразделна част от КНР.

 

„Настояваме Съединените щати да поправят грешките, допуснати последно време“, добави китайският ръководител.

Преди това Блинкен се опита да постави ултиматуми в разговора. По-конкретно той зааяви, че САЩ ще работят със своите съюзници, за да „държат КНР отговорна за усилията, които застрашават стабилността в индо-тихоокеанския регион, включително Тайванския пролив, и подкопават основаната на правила международната система“.

 

Освен това ръководителят на Държавния департамент обеща, че САЩ ще продължат да «защитават правата на човека и демократичните ценности, включително в Синцзян, Тибет и Хонконг». Блинкен също призова «КНР да се присъедини към международната общност в осъждането на военния преврат в Мианмар».

Трябва да се отбележи, че само предния ден говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви, че китайските власти ще избягват конфронтация с администрацията на американския президент Джо Байдън, те планират да развият двустранни отношения с Вашингтон, като премахнат съществуващите разногласия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments