Повече от половината изтребители F-35 са небоеготовни — американска преса

F-35 е проектиран като евтин едномоторен изтребител, който ще замени всички F-16 от четвърто поколение, което го прави по-лек и по-евтин за поддържане аналог на изключително взискателното пето поколение F-22. В действителност обаче F-35 се оказа много „лаком“, почасовите му експлоатационни разходи възлизат на 31 хиляди долара, което е скъпо дори за Пентагона, който далеч не е най-бедната организация на планетата. Затова ведомството реши да възобнови покупките на

F-16.

Повече от половината изтребители F-35 са небоеготовни - американска преса

 

Предвид големите нужди на F-35 от поддръжка, Пентагонът вече предупреди, че няма смисъл да поддържа голям авиопарк F-35. Например почасовите експлоатационни разходи на F-16 са само $ 7,7 хил. В същото време F-16 се нуждае от по-малко поддръжка и има много висока степен на бойна готовност, въпреки огромния авиопарк.

На свой ред повече от половината от изтребителите F-35 не са боеготови. За да бъдем по-точни, почти две трети от наличните F-35 не могат да летят и не могат да поддържат експлоатационната си готовност поради два проблема: двигателят F135 и фенера на кабината.

 

«В момента ние сме 36% напълно готови за изпълнение на мисии и се стремим да доведем този показател до нивото от 50%,»-заяви Елън Лорд, заместник-ръководител на Пентагона за обществени поръчки, в интервю подробностите по програмата Joint Strike Fighter и хвърли светлина върху актуалните проблеми, свързани с петото поколение изтребител F-35, пише американското издание Military Watch .

 

Коментари:

comments powered by HyperComments