Журналист от Норвегия: „Поздравления, ваксинирани сте със «Спутник V“

Журналистът от NRK първоначално беше скептичен към Спутник V. Но съпругата му, лекар, му обясни, че Русия и целият бивш СССР имат богат опит в разработването и производството на ваксини и го посъветва да се ваксинира, ако е възможно. Той направи това и е благодарен на руснаците, които „дори са готови да споделят научните си постижения с чужденец“.

Превод от NRK (Норвегия): 

Журналист от Норвегия: „Поздравления, ваксинирани сте със "Спутник V“

Когато репортерът каза, че основното за ваксинацията е паспортът и не е важно от коя държава е той, аз скочих от стола си. На следващия ден с фотографа Юри седнахме да проучим кадрите от репортажа, за да разберем къде е този център.

В град с население от над 12 милиона души търговските центрове изобилстват. Но Юри каза, че знае къде е.
Качихме се в колата и Юри се оказа прав.

Пред нас имаше около десет души на опашка, но бързо стигнахме до целта. Беше необходимо да се попълни въпросник с личните данни и да се отбележи дали имате хронични заболявания и какви лекарства приемате.

Лекарят провери всичко, измери температурата и кръвното налягане. След това трябваше да изчакам малко самата инжекция.

Съпругата ми е лекар от Минск, но от близо четвърт век живее и работи в Норвегия. Тя обясни, че Русия и целият бивш СССР имат богат опит в разработването и производството на ваксини. В тази област работят мащабни институции и се е развила цяла академична среда. Затова тя ме посъветва да рискувам и да се ваксинирам със Спутник, ако се появи възможност.

Откакто станаха достъпни повече данни, западните експерти започнаха да гледат на руската ваксина по-благосклонно. В резултат на това след дългата коледна почивка се прибрах в Москва психически подготвен да се ваксинирам — ако е възможно.

«Спутник» се състои от две дози през интервал от три седмици. Те са различни и по този начин руската ваксина се различава от западната, при която и двете инжекции са еднакви. Втората инжекция на Спутник засилва ефекта на първата.

Извикаха ме в стаята за ваксинация. Ампулата бе извадена от фризера, където се съхранява при минус 35 градуса, загряха я до стайна температура. Моята доза беше направена чрез спринцовка, ваксинира ме медицинска сестра. Не усетих нищо.

Посъветваха ме да не мокря мястото на инжектиране и да не го чеша. Препоръчаха ми да се въздържам от физическа активност в деня на ваксинацията и от алкохол — в продължение на три дни.

Трябваше да изчакам в стаята още половин час, за да се уверя, че няма алергична реакция или други последици.

Казаха ми, че втората инжекция ще ми я поставят точно след три седмици.

Дадоха ми и писмено удостоверение за ваксинацията.

„Поздравления, ваксинирани сте със Спутник“, тържествено обяви дамата на регистратурата.

В известен смисъл дори почувствах национална гордост за Русия и нейните успехи в областта на ваксинацията. И за това, че руснаците дори са готови да споделят научните си постижения с чужденец.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments