Ще долети до САЩ: Америка се страхува от новата китайска ракета

САЩ са обезпокоени от работата на Китай по обещаващата балистична ракета за подводници JL-3, чийто обхват ще позволи на КНР да достигне територията на САЩ. Това следва от доклада за ракетните заплахи за САЩ.

Ще долети до САЩ: Америка се страхува от новата китайска ракета

JL-3 е нова балистична ракета за подводниците на ВМФ на Народно-освободителната армия на Китай, която «повишава стойността» на противоборството на САЩ с КНР. За това пише The South China Morning Post — най-старият англоезичен вестник на Хонконг.

Ще долети до САЩ: Америка се страхува от новата китайска ракета

На тази ракета е отделено достатъчно много място в отчета на националния център за въздушно-космическото разузнаване на ВВС на САЩ (NASIC), в което се казва, че ракетата JL-3, изстреляна от ракетни подводни крайцери със стратегическо предназначение, има значително по-голяма далечина на стрелбата, отколкото всички предишни версии на китайски ракети за морските стратегически ядрени сили. 

Тя може да предостави възможности на морските стратегически ядрени сили на ВМФ на НОАК за поразяване на обекти в континенталната част на САЩ.

Според китайски експерти подобни ракети са важен елемент от реакцията на НОАК при евентуален ядрен ракетен удар от хипотетичен противник.

Според The ​​South China Morning Post вече са проведени три теста на JL-3, но досега Китай не е казал нищо за това. Освен това Пекин не е потвърдил официално, че ракетата по принцип е в процес на разработка.

Хонконгските журналисти обаче твърдят, че този тип оръжие ще бъде интегрирано със следващото поколение ядрени ракетни подводници на флота на НОАК още през 2025 година.

Според американския доклад примането на въоръжение на този БРПЛ е допълнителна заплаха за САЩ, а  JL-3 е една от тези ракети, които могат да предоставят на НОАК възможност да обстрелват континенталната част на Съединените Щати.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments