Русия проектира плаващи летища в Арктика

Невското ПКБ работи върху концепцията за плаващи летища за Арктика

Русия проектира плаващи летища в Арктика
Невското проектно-конструкторското бюро разработва плаващи летища за авиацията на Русия за различни цели.

Очаква се тези платформи да станат центрове за подпомагане на целия спектър от дейности на Русия и нейните партньорски държави в Арктика — те се планират да бъдат използвани не само за нуждите на Министерството на отбраната, но и за развитието на нови газови находища в северните морета и осигуряване на безопасността на корабоплаването по Северния морски път.

Подобни големи плаващи летища могат да задоволят нуждата от допълнителна крайбрежна инфраструктура. Освен това подобно развитие ще бъде необходимо за райони, в които създаването на наземни летища не е икономически осъществимо или дори невъзможно. Такива региони включват бреговете на моретата на Северния ледовит океан, акваторията на заливите на Карско море и морето Лаптеви, например, залива Об, островните територии на Японско и Охотско морета.

Платформите на «Невски» също могат да бъдат полезни за разработването на нови газови находища в северните морета и осигуряване на безопасността на корабоплаването по Северния морски път.

Платформите трябва да са подходящи за използване на пистите в Арктика при всякакви метеорологични условия, а при тяхното създаване трябва да се използват строителни материали, предназначени за дългосрочен престой при трудни метеорологични условия.

През 90-те години Русия всъщност напусна Арктика: от Мурманск до Чукотка не остана нито една бойна единица. Контролът над обширния регион беше напълно загубен.

Днес, в условията на нарастващата конкуренция за ресурси и транспортни възможности в региона, Русия е принудена да се върне в Арктика.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments