Позор: Към Черно море се насочи есминец на САЩ с 60 крилати ракети за учение с България срещу Русия

Преминайваки днес, 28 януари, пролива Босфора, към Черно море се насочи американският есминец USS Porter (DDG-78, «Портер»). По-рано там пристигна аалогичният американски военен кораб  USS Donald Cook.

Позор: Към Черно море се насочи есминец на САЩ с 60 крилати ракети за учение с България срещу Русия

Според командването на 6-и американски флот есминецът USS Porter започва да пресича проливите в посока Черно море, за да извършва операции за осигуряване на морската сигурност в региона.

«Корабите и самолетите на американския флот редовно работят в Черно море, за да осигурят безопасността на съюзниците и партньорите на НАТО», се казва в изявлението на американската армия.

„Американският флот редовно посещава Черно море, за да работи с нашите съюзници и партньори от НАТО, включително с България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. В интерес на целия свят е да се поддържа стабилен и проспериращ Черноморски регион и да се сдържат агресивните играчи, които се стремят да дестабилизират в името на собствените си интереси“, обясняват от американската армия.

Есминецът от клас «Арли Бърк» USS Donald Cook, носещ крилати ракети «Tomahawk», заедно с американския танкер «Laramie» за зареждане с гориво, участват във военноморски учения с българския флот и италианската фрегата «Карло Марготини» (Carlo Margottini). Есминците, влизащи в Черно море, са способни да носят над 60 крилати ракети «Томахоук», противоподводни ракети ASROC и зенитни ракети «Стандарт».

Въпреки факта, че САЩ провеждат учения на самите граници на Русия, Пентагонът твърди, че целите им са най-мирни.

Позорът е за България, която вдига ръка срещу Освободителката си.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments