Олег Навални е задържан след обиск в Москва

Братът на основателя на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) Алексей Навални, Олег Навални, беше задържан за 48 часа след претърсване на апартамент в Москва. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на адвоката на ФБК Иван Жданов.

Олег Навални е задържан след обиск в Москва

„Олег Навални току-що е задържан в Главното следствено управление на МВР по член 91 за 48 часа. Това също означава, че сега той е заподозрян по случая“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на 27 януари вечерта са проведени поредица от обиски по делото, образувано по чл. 236 от Наказателния кодекс на Руската федерация (Нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила) след незаконния протест в Москва.
Агенцията съобщава още, че служителка на ФБК Любов Собол е била задържана по делото за нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила.

„След нощния разпит моят клиент Собол стана заподозряна по наказателно дело по част 1 на чл. 236 от Наказателния кодекс на Руската федерация («Нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила»).

Тя е задържана за 48 часа и изпратена в ареста за временно задържане ”, каза нейният адвокат Владимир Воронин.
Адвокатът припомни, че по-рано е извършен обиск в апартамента на Собол.

„В рамките на това бяха иззети апарати, флашки, твърди дискове на компютри и телефони“, каза той.

На 17 януари Алексей Навални беше задържан на столичното летище Шереметиево. Федералната служба за изпълнение на наказанията обясни, че задържането е извършено въз основа на постановление за вкарването му в списъка за издирване за системни нарушения на условията на изпитателния срок.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments