Handelsblatt: Eвропа е пред гибел

В Европейския съюз назря дълбока криза. Политическото самоунищожение на главния партньор Америка, объркването в отношенията с Русия и Китай, икономическите проблеми, липсата на координация на действията в пандемията — всичко това тласка ЕС към ръба на пропастта. Герхард Шрьодер в статия за Handelsblatt предлага план за действие.

Превод от Handelsblatt (Германия): 

Handelsblatt: Eвропа е пред гибел
Европа е на кръстопът.

Политическото самоунищожение на Америка, нейният главен партньор някога, объркването в отношенията с Русия и Китай, икономическите проблеми, свързани с коронавируса, и липсата на реална координация в пандемията предизвикаха дълбока криза в Европейския съюз.

Европа се нуждае от някакъв революционен емоционален подем, без който преди 70 години основателите на днешна Европа никога не биха могли да се справят с това начинание.

Определено има голяма разлика между това колко партньори седят „в една и съща лодка“ — само шест или цели 27 (или 19 — от броя на членовете на еврозоната). Но ако изчакате всички да заемат местата си на борда, революцията ще трябва да бъде отложена.

А ако Германия не се качи на борда, тогава изобщо няма да се състои.

Огромните планини на кредитния дълг демонстрират, че „ремонтите“ при сегашната система са неуспешни. Без разпределението на дълговете между всички членове на ЕС, което ще стане възможно едва след концептуалните преоформяния на целия пакет от европейските споразумения, този дългосрочен проблем не може да бъде решен.

Разбира се, по-нататъшното развитие на валутния и фискалния съюз е изпълнено с определени рискове.

Но тези, които се страхуват от това, изобщо не трябва да участват в реорганизацията на Европа.

Условията, при които Еврогрупата, след тежката финансова криза от 2008-2009 г., се съгласи да помогне на някои от своите членове, които бяха най-засегнати от нея, в днешно време налагат да се действа с особено внимание. В крайна сметка рязкото намаляване на бюджетните разходи, което тя, заедно с други институции, изискваше от получателите на помощта, беше извършено до голяма степен именно за сметка на здравния сектор.

Би било недалновидно и неразумно да се предоставят на тези страни още и още заеми, принуждавайки ги да попадат във все нови и нови капани.

Ние, германците, трябва да разберем, че страните от Южна Европа не са само популярни курорти. Те са гарантите за икономическата стабилност на Европа. След напускането на Великобритания от ЕС, почти 53% от германския износ продължава да се насочва към Европейския съюз. Това означава, че страни като Гърция, Италия, Испания или Франция са гаранцията за нашите работни места и нашето благосъстояние. Така че е ясно, че по време на екзистенциална криза ние носим своята част от отговорността за тяхната стабилност и оцеляване.

Европа няма избор.

Ако не иска да претърпи окончателен и неотменим колапс, някои държави, в частност, най-силната й икономика — Германия, както и ядрената държава Франция трябва да действат.

Към принципите, които следва да съгласуват инициаторите, влизат приемането на решения с болшинство гласове за въвеждане на действени санкции до изключване от редовете на ЕС на страни-членки, които отказват да изпълняват съвместно съгласуваните правови норми или, както в случая с разпределението на общите дългове, се придържат към съвместните решения; по-нататъшното развитие на валутния и фискалния съюз; закрита единна европейска правова система; съгласуване на задълженията по изпълнението на стратегията в сферата на ресурсите, енергетиката и охраната на околната среда, а също създаването на наднационална армия.

Европейска армия с френско ядрено оръжие

Интересуващите се да създадат тази армия трябва да настояват тя да получи правото да използва френско ядрено оръжие, ако е необходимо.

Европейският комисар по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел през пролетта на 2020 г., на фона на новото влошаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, определи мястото, където се намираме, по следния начин:

„Бихме искали да говорим на езика на силата, но в момента не можем да разрешим този въпрос сами «.

Тази безпомощност е срамна.

И също така опасна. Всъщност без собствена армия, която би могла да се използва в световен мащаб, Европа в опасни ситуации няма да може да реши бъдещи проблеми, без да разчита на американската подкрепа.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/gastkommentar-altkanzler-schroeder-und-historiker-schoellgen-europa-muss-jetzt-von-grund-auf-reformiert-werden/26831208.html?ticket=ST-7467133-addJtzdYJUsRIRw0uMUZ-ap4

Коментари:

comments powered by HyperComments