CNN: Путин е главоболие за Байдън с размера на Русия

Администрациите идват и си отиват, но проблемите в отношенията между Вашингтон и Кремъл остават, твърди авторът на статията в CNN. Байдън ще трябва да поправи отношенията с Русия, които сега са в най-лошото си състояние от студената война.

Но Русия не може просто да бъде взета и поставена на скамейката на наказаните.

Превод от CNN:

CNN: Путин е главоболие за Байдън с размера на Русия

След напускането на Доналд Тръмп от Белия дом, въздишката на облекчение е простима за руските експерти. Откакто президентът Владимир Путин посочи Тръмп за лидер сред републиканските кандидати през 2016 г., на Москва е изключително трудно да се гледа по друг начин, освен през призмата на политиката и скандалите във Вашингтон.

Това не означава, че президентът Джо Байдън ще върне Русия в «предишното й униние». Администрациите идват и си отиват, а геополитическите предизвикателства от страна на лидера на Кремъл за Съединените щати изглежда остават константа.

Отношенията между Русия и САЩ са най-лошите след края на Студената война.
Като една от първите си стъпки Байдън поръча цялостен анализ на разузнавателните данни, свързани със съмненията за интриги от страна на Русия, от възнагражданието, за което се твърди, че е обещано за ликвидиране на американски военни в Афганистан (няма доказателства, че това е факт, бел.ред.), до намесата в изборите през 2020 г. (за това също няма доказателства, бел.ред.). Директорът на националното разузнаване на Байдън Аврил Хейнс ще оглави инициативата, а кандидатът за поста директор на ЦРУ, опитният дипломат Уилям Бърнс също е експерт по Русия.

Но Русия е държава с ядрен арсенал, сравним с този на Съединените щати — тя не може просто да бъде взета и поставена на наказателната скамейка.

Политическите експерти обикновено са на едно мнение, че руското ръководство трябва да участва в разрешаването на най-големите кризи в света, от сдържането на ядрените амбиции на Иран до скорошния край на краткосрочната и кървава война между Армения и Азербайджан.

А това означава, че администрацията на Байдън ще трябва да си има работа с Путин по редица външнополитически въпроси, по-специално по предложеното подновяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. Русия е страна по сделката, от която Тръмп се отказа през 2018 г.

Дори някои от най-откровените американски критици на Путин, като Майкъл Макфол, бившият посланик на САЩ в Русия, признават, че САЩ трябва избирателно да ангажират Русия в решаването на належащите глобални предизвикателства като пандемията и климатичните промени.

Но не следва да се очаква, че политиката на Байдън може да се определи като „рестартиране“ — тази дума звучи като проклятие във Вашингтон, що се отнася до политиката спрямо Русия. Още през 2009 г. тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън предложи на руския външен министър Сергей Лавров бутона «рестартиране» в опита си да даде нов шанс на отношенията с Русия. Подаръкът се превърна в колосално фиаско: надписът върху бутона бе неправилно преведен като „претоварване“.

Във Вашингто все още нехотно признават, че настощото взаимодействие с Русия е наработоспособно.

Още през август група видни американски външнополитически фигури подписаха отворено писмо, призоваващо за „преосмисляне“ на американската политика спрямо Русия.

„Неразумно е, че две държави, които имат способността да се унищожават взаимно и да сложат край на цивилизацията във вида, в който я познаваме за половин час, да не поддържат напълно функционални дипломатически отношения“, — се казва в писмото, подписано, между другото, от Фиона Хил, бивш главен съветник на Тръмп по въпросите, свързани с Русия, и Джон Хънтсман, бившият му посланик в Москва.

Отвореното писмо предизвика реакция на ястребовата група от бивши дипломати, военни, разузнавачи и други експерти, които призоваха за по-строги ограничения към обкръжението на Путин.

Изглежда малко вероятно уличните протести да доведат до свалянето на Путин.

Навални разкритикува решението на Twitter да блокира акаунта на Тръмп, като нарече това «неприемлива цензура».

Както следва от действията на Навални, отговорът на въпроса кой ще спечели или загуби в Русия ще бъде оставен на руснаците.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments