Русия: Имунитетът при преболедували коронавируса предпазва от «британския» щам


Имунитетът при хора, преболедували коронавируса, също предпазва от «британския» щам на инфекцията. Това заяви ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова, съобщава ТАСС.

Русия: Имунитетът при преболедували коронавируса предпазва от "британския" щам

Според нея ведомството продължава да изследва вируса, който преди това беше изолиран в изследователския Център «Вектор».

«Имунитетът, който се формира след болестта при хората … остава много ефективен и противодейства на британския щам, който има определени мутации», каза Попова в президиума на координационния съвет към правителството на Руската федерация за борба с COVID-19 .

На 14 декември ръководителят на британското министерство на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че британски учени са идентифицирали нов, мутирал тип коронавирус, който се разпространява по-бързо от известните щамове. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новата мутация на коронавирус е 70% по-инфекциозна от другите видове вируси. Впоследствие в страната беше обявен национален локдаун.
По-рано беше съобщено, че учените от Роспотребнадзор за първи път в света са заснели под микроскоп «британския» щам на коронавирусната инфекция, изолиран от болен човек през декември миналата година.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments