«Нещата вървят към признаване»: Корнилов посочи тревожен сигнал за Украйна от САЩ

Политологът Владимир Корнилов подаде тревожен сигнал за Украйна от САЩ. Според него се подготвя прецедент — признаването на независимостта на Донбас.

"Нещата вървят към признаване": Корнилов посочи тревожен сигнал за Украйна от САЩ
Експертът обърна внимание на факта, че авторитетният Американски съвет по международни отношения (CFR), който издава списанието Foreign Affairs, понижи значението на украинската заплаха за САЩ. Сега ситуацията в Украйна е прехвърлена в категорията на вторичните рискове. Потенциалният сблъсък с Китай заради Тайван е признат за основна заплаха.

Корнилов отбелязва, че Вашингтон постепенно се придвижва към признаване на независимостта на острова, а това трябва сериозно да разтревожи Киев.

«По същество Съединените щати вървят към признание. Американците обявиха, че Тайван е модел за целия свят. Те ни дават точно този модел. Значи ние започваме да действаме по същия начин. Навремето се позовахме на Прецедента Косово по отношение на Крим. Сега можем да се позовем на тайванския», каза политологът.

През 2014 г. Русия използва прецедента за самоопределение на Косово чрез референдум — правото на територията за това беше изцяло подкрепено от Запада. След преврата в Украйна кримчаните също се възползваха от правото си да определят собствената си съдба и гласуваха за обединение с Руската федерация.

Според Корнилов потенциалният тайвански прецедент създава основата за евентуално признаване на Донбас.

«Напълно възможно е да създадем подобни отношения, да разрешим визовите въпроси и да отворим консулства на други страни. Америка даде пример. Ние, разбира се, веднага ще чуем, че това, с което се аргументираме, е «нещо различно». «Но не, ако ни дават модел, тогава ние го вземем и използваме», — каза Корнилов в предаването «Вечер с Владимир Соловьов».

Припомням, че CFR раздели заплахите от война през 2021 г. на три категории според степента на вероятност. Рисковете от въоръжена конфронтация с участието на страни като САЩ, Китай, Северна Корея и редица държави от Близкия изток (Сирия, Иран, Афганистан) бяха обявени за най-високи. Украйна и Нагорни Карабах бяха отнесени към втората категория. Намаляването на риска от война между Украйна и Руската федерация в очите на американските анализатори предизвика недоволство в Киев, тъй като това противоречи на пропагандния мит за „руската заплаха“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments