Le Monde diplomatique: САЩ и НАТО се подготвят за кръстоносен поход

Андерс Фог Расмусен очерта целите за НАТО и САЩ след напускането на Доналд Тръмп. Новият президент е изправен пред страховитата задача да определи основния враг сред страните, за които се твърди, че представляват заплаха за сигурността на Америка. Днес американците нямат консенсус по този въпрос.

Превод от Le Monde diplomatique (Франция):

Le Monde diplomatique: САЩ и НАТО се подготвят за кръстоносен поход

Бившият генерален секретар на НАТО очерта целите, към които организацията, според него, трябва да се стреми след напускането на Доналд Тръмп от Белия дом.

„През 2021 г. САЩ и техните съюзници ще имат шанс, който се дава само веднъж на поколение. Става въпрос за обръщане на цялостното отстъпление на демокрациите под натиска на автокрации като Русия и Китай. Но това изисква основните демокрации да се обединят.»

Както някои от тях направиха преди едно поколение с инвазиите в Афганистан и Ирак. Сега е време да се заемем с по-силните противници.

Но с кого да се започне?

Тъй като Вашингтон възнамерява да укрепи лидерството си в демократичен кръстоносен поход („Америка се завърна и е готова да води света“, провъзгласи Джо Байдън на 24 ноември 2020 г.), сателитните държави трябва да разберат, че американците нямат консенсус относно главния си враг.

Техните мотиви нямат много общо със световната геополитика и се обясняват главно с вътрешния разкол. За демократите основният враг е Русия, тъй като ръководството на партията, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, от четири години повтаря, че „с Тръмп всички пътища водят към Путин“.

Републиканците им отговарят с детинските скандирания «пекинският Байдън», тъй като вторият син на настоящия президент е правил бизнес в Китай, а глобализацията, вменявана на демократите, помага на Пекин.

На 10 декември държавният секретар Майкъл Помпео се опита да задълбочи още повече пропастта между страните. Той каза със сериозно лице, че е загрижен за безопасността на личния живот на хората (интересни думи от бившия директор на ЦРУ), той отправи предупреждение към целия свят:

«Си Дзинпин наблюдава всеки един от нас.»

След това той се нахвърли с критика срещу 400 000 китайски студенти, които пристигат в САЩ всяка година (включително, очевидно, за да откраднат индустриални и научни тайни), срещу американските университети („твърде много бяха закупени от Пекин“) и накрая срещу продуктите на Huawei. чиито потребители се оказват „в ръцете на китайския апарат на държавна сигурност“.

Това са тезите, които републикаците противопоставят на Байдън. Той ще замени четирите години антируска параноя, която демократите развихриха в борбата си срещу Тръмп. Южнокитайско море, Тайван, уйгурите, Хонконг — всичко това ще послужи като претекст за проверка на антикитайската решителност на новата администрация.

Расмусен беше прав поне за едно:

„Редица разтревожени съюзници се наредиха на вратата на новоизбрания президент Джо Байдън.

Но те едва ли те ще бъдат бързо успокоени от алианс, ръводен от психически неуравновесена държава.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.monde-diplomatique.fr/2021/01/HALIMI/62672

Коментари:

comments powered by HyperComments