Лавров към Израел: Не използвайте територията на Сирия за сблъсък с Иран, обърнете се към нас!

Русия предложи на Израел да предостави данни за заплахите от страна на Сирия и да не превръща сирийската територия в арена на сблъсъци между Иран и Израел, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров към Израел: Не използвайте територията на Сирия за сблъсък с Иран, обърнете се към нас!

«Ако Израел, както ни казват, е принуден да реагира на заплахите за израелската сигурност, които произтичат от сирийска територия, тогава много пъти сме казвали на израелските си колеги: ако видите такива заплахи, моля, дайте ни съответната информация», каза Лавров по време на пресконференцията за резултатите от 2020 г.

Той подчерта, че Русия не иска „сирийската територия да бъде използвана срещу Израел или, както мнозина биха искали, сирийската територия да бъде използвана като арена за ирано-израелска конфронтация, за сблъсък между Иран и Израел“.

«Затова, моля, уважаеми израелски колеги, ако имате факти, че заплахата за вашата държава произтича от някаква сирийска територия, спешно ни съобщете тези факти, ние ще предприемем всички мерки за неутрализиране на тази заплаха», добави министърът.

Както бе съобщено по-рано, Лавров заяви, че руската страна настоява за недопустимостта на използването на сила срещу сирийските военни. Според него САЩ «безмилостно експлоатират» сирийското национално богатство и с приходите подкрепят опозиционните сили, включително въоръжените формирования на кюрдите.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments