Forbes: Русия създава четири подводници за своя страховит «Посейдон»

Русия се отнася сериозно към приемането на подводния безпилотник „Посейдон“ в армията. Създава нова база за разполагане на тези безпилотници, а също така завършва четири атомни подводници за транспортирането им. Според американски експерти «Посейдон» е отговор на значителните американски инвестиции в системите за ПРО.

Превод от Forbes: 

Forbes: Русия създава четири подводници за своя страховит "Посейдон"
Русия е сериозно настроена към приемането на този 25-метров подводен безпилотник, снабден с огромна бойна глава с „мръсна бомба“, способна интензивно да облъчва американските крайбрежни градове и военните бази в късните етапи на евентуалната ядрена война.

Кремъл не само създава нова база за настаняване на 30 «Посейдона», но също така завършва четири ядрени подводници, специално за транспортирането на тези торпеда от Съдния ден.

Външните наблюдатели за първи път получиха възможността да добият представа за «Посейдон» през ноември 2015 г. по време на телевизионен репортаж за срещата на Путин с високопоставени военни в град Сочи на брега на Черно море.

Телевизионната камера на държавния телевизионен „Първи канал“ накратко показа специална информационна брошура, която съдържаше схематично изображение на «Посейдон» и двата му различни носителя — подводницата „Белгород“ от проекта 09852 и подводницата „Хабаровск“ от проекта 09851.

Фактът, че Москва иска да похарчи милиарди долари за изграждането на четири носителя на „Посейдон“ — заедно те ще съставляват повече от 10% от целия руски подводен флот — свидетелства за значението, което режимът на Путин придава на тази торпеда на Съдния ден.

«Посейдон» е отговор на значителните инвестиции на Америка в системите за противоракетна отбрана, които на теория биха могли да прихващат балистични ракети с ядрени бойни глави, твърдят американски експерти.

«Посейдоните» са не само оръжие на Съдния ден, но могат да извършват разузнаване и да шпионират чужди флоти, да обслужват руските сензорни мрежи на подводниците и да влияят на подводните сензори на западните държави.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/01/21/russia-is-building-four-special-submarines-to-haul-its-grotesque-doomsday-drone/?sh=13f0f7e73703

Коментари:

comments powered by HyperComments