ЕС получи внезапно прозрение: Гуайдо вече е «привилегирован събеседник», а не «временен президент»

Хуан Гуайдо от Венецуела е , но вече не се счита за временен президент, заявиха в изявление държави от Европейския съюз, придържащи се към решението си да понижат статута му, пише «Ройтерс».

ЕС получи внезапно прозрение: Гуайдо вече е "привилегирован събеседник", а не "временен президент"

27-те държави от ЕС заявиха на 6 януари, че вече не могат законно да признаят Гуайдо, тъй като той загуби позицията си на ръководител на парламента след избори във Венецуела през декември, въпреки че ЕС не призна този вот.

След оспорваното преизбиране на президента Николас Мадуро през 2018 г., Гуайдо като ръководител на парламента стана временен президент. САЩ и Великобритания все още възприемат Гуайдо като законния лидер на Венецуела.

Статутът на временен президент дава на Гуайдо достъп до средства, конфискувани от Мадуро от западните правителства, както и му предоставя достъп до висши служители и подкрепя неговото продемократично движение в страната и в международен план.

27-те членове на ЕС заявиха в съвместно изявление, че той е част от демократичната опозиция — въпреки резолюцита на Европейския парламент миналата седмица правителствата на ЕС да запазят позицията на Гуайдо като държавен глава.

«ЕС повтаря призивите си за … свободата и безопасността на всички политически опоненти, по-специално на представителите на опозиционните партии, избрани в Националното събрание през 2015 г., и особено на Хуан Гуайдо», се казва в изявлението след среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

«ЕС ги смята за важни участници и привилегировани събеседници», призовавайки опозицията да се обедини срещу оспорваното управление на Мадуро.

Избраното през 2015 г. събрание бе ръководено от опозицията, докато новото събрание е в ръцете на съюзниците на Мадуро, след като опозицията призова венецуелците да бойкотират вота.

Миналата седмица Гуайдо благодари на Европейския парламент, че го е признал за председател на Националното събрание, комисия от законодатели, които твърдят, че са легитимен законодателен орган на страната, аргументирайки се с това, че парламентарните избори през 2020 г. са измамни. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments