Димитър Бечев: Ако очакваме утре македонците ще кажат — ние сме българи, това няма как да стане

„Важно е да можем да говорим нормален език, да обменим гледни точки, защото последните месеци отношенията между двете страни се обостриха и се стигна до там да се гради образ на врага и от двете страни“, това посочи в предаването „Преди всички“ пряко Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики, за международната онлайн дискусия на тема: „Идентичност и интерпретации. Какво е постижимо в диалога между София и Скопие“.
Димитър Бечев: Ако очакваме утре македонците ще кажат - ние сме българи, това няма как да стане

„За мен основният проблем беше още в началото – че въпросите на историята и идентичността бяха поставени във фокуса на двустранните взаимоотношения между България и Скопие. Защото трудно можем да постигнем един същ поглед към историята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорът през 2017 година беше нещо добро, но изнасянето на темата в Смесената комисия се създаде един препъни камък в отношенията, защото българската страна гледа на тази комисия като начин на това македонците да погледнат на историята, така както ние искаме. Което няма как да стане.

В ЕС този проблем между България и Скопие е неразбираем, много е малък, така че там съюзници не можем да търсим, но и македонските опити в това отношение също не успяват“, коментира още Димитър Бечев.

„Не е ясно и какво точно очаква България от Македония – ако очакваме, че утре македонците ще кажат — ние сме българи, това няма как да се случи, ако целта е да има повече обмен и диалог – то това така или иначе се случва – тук има поле за действие“. 

Интервю на Веселина Миланова с Димитър Бечев в предаването „Преди всички“

Коментари:

comments powered by HyperComments