76 години от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц

Мероприятията по случай 76-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц ще бъдат проведени днес дистанционно, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

76 години от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц
Войници от Червената армия на СССР освобождават Аушвиц

Решението бе взето от полските организатори от държавния музей „Аушвиц-Биркенау“ заради пандемията от коронавируса.

„Във връзка с пандемията от коронавируса мероприятието по изключение ще бъде проведено не на място, а в интернет“, заявиха те.

Водеща тема на тазгодишното събитие ще бъде съдбата на децата в Аушвиц.

„В Аушвиц са били убити над 200 хиляди деца. Напълно невинни, добри, любопитни, обичащи близките си, доверчиви деца. Никога допреди това светът на възрастните, който толкова често е несправедлив и жесток, не е проявявал толкова силно своята безсърдечност и злоба. Това не може да бъде оправдано от никаква идеология, никакви съображения, никаква политика. Тази година искаме да посветим годишнината от освобождението на най-малките жертви на лагера“, заяви директорът на музея Пьотър Цивински.

Мероприятията по случай годишнината от освобождението на Аушвиц ще бъдат предавани на специалния сайт 76.auschwitz.org , а също така и в социалните мрежи.

В програмата е предвидено участието на оцелели от Аушвиц.

Видеообръщения ще направят полският президент Анджей Дуда, посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев и заместник-посланикът на Израел в Полша Тал Бен-Ари Яалон.

След официалната част е планирана онлайн дискусия на тема „Влиянието на войната и Холокоста върху оформянето на личността на детето“ с участието на експерти и оцелели от Аушвиц. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments