От TikTok до реална присъда

25 януари 2021-Нюз Фронт.

Съвсем наскоро някои от експертите прогнозираха, че сценарият на цветната революция в Беларус е просто репетиция за последващото нанасяне на основния удар върху центъра на руския свят — Русия.

Защо точно в Беларус, ако по периметъра на руските граници има много други държавни образувания?
Има много, но няма подходящ сценарий за тях.
Има твърде много различия в манталитета, образователните програми, културата и традициите.
Друго нещо е белоруският електорат. Въпреки годините опити за формиране на някакво „автентично“ национално съзнание, в действителност беше възможно да се постигне напредък само по въпроси, които бяха по-скоро формални, отколкото реални.
И тук става ясно какво имаше предвид президентът на Беларус, когато говори за перспективите да застане гръб до гръб с руския президент и да отвърне на удара.

Засега тези две държави, макар и не съизмерими по територия, но имащи обща духовна среда, упорито се борят с външната агресия, насочена към разрушаване на тяхната държавност.
И успехите са очевидни.
Това означава, че ключът към сценария не е подбран, и хората с истински добри качества все още ще имат време да разработят свои собствени сценарии на съпротива.

В това отношение човек не може да не се радва, че поредният опит за привличане на белоруското общество в блатото на възмущението отново не успя да доведе до желания резултат.
И колкото и опозиционните правозащитници да пищят за 190 политически затворници в Беларус — тази информация може да работи само срещу самата опозиция.

С население от 9,5 милиона души 190 души са арестувани за шестмесечни опити за организиране на безредици … Да се нарича това народно движение е глупава шега, без дори да се спори за цифрите, които опозицията толкова обича да максимизира. Беларуските протести се успокоиха, дневният ред на опозицията се изтърка и омръзна. Може ли сега да се успокоим от това? Не.

И сега на ред е Русия! Очевидно западните политически стратези решиха, че на руснаците им стигат новогодишните празници и ваканция, и е време да излизат на протести.

Върнаха и основния протестиращ — за къде без него ?! Внезапно? Въобще не!
23 януари показа цялата прилика на шаблоните, с които те се подготвят да разтърсят Русия.
Все същият театър на абсурда, който наблюдавахме наскоро в белоруските градове, но само, че вече на руска сцена. Комичната атрибутика под формата на сини бикини, деца, с които да се прикриват, и жени, крещящи пред камерата и т.н. Отново протест заради протеста, нулево съдържание и специфики, но ярка емоционална картина.

 

От TikTok до реална присъда

Тук обаче политическите стратези стигнаха по-далеч.
И ако в Беларус имаше представители на движението «Ами нали съм майка“ ( «я же мать») с деца на митингите, то в Русия се оказаха просто деца, без родители. Просто ден по-рано с тях поработиха много добре, призовавайки ги да излязат на така наречената „разходка“ през социалните мрежи.
Защо именно непълнолетни? Можете да се отговори на този въпрос, когато се знае за какво събитие се подготвя почви!

И това в никакъв случай не са есенните избори за Държавната дума, те са само стъпка, към изборите  през 2024 година.
Именно тогава  TikTok поолението ще порастне, ще придобие правото на глас и ще реши съдбата на страната! На въпроса на журналистите към непълнолетните участници в несъгласуваните акции „Защо дойдохте днес на митинга?“, Отговорите бяха сходни:
„В името на движението“.

Какъв съзнателен избор могат да направят онези, които днес са научени да не мислят, а да харесват?
Които при първото обаждане от чивовците с аифони, тичат където ги повикат заради хайп.

Какъв съзнателен избор могат да направят онези, които днес са научени да не мислят, а да харесват, да лайкват? Онези, които ще са готови при първото обаждане на чичковците с айфоните, да излязат на улицата и да протестират за каквото им се каже и за каквто им се плати- в името на хайпа?
И още повече ще са готови да излязат и да са част от масовката, ако ги поканят допълнително чичовците, също и лелите от шоубизнеса с огромен брой последователи в социалните мрежи, като например Саша Бортич, Лолита и т.н.

Благодетелите, които спонсорират всички тези театрални демонстрации на протести, започнаха възпитанието на нашето по-младо поколение. И те са напълно наясно, че този бизнес не е бързо постижим, много скъп, но много обещаващ.
И като се вземе предвид образователният инструментариум под формата на различни зашеметяващи „комедийни клубове“ и опияняващи примитивистки песни за „любимки“, войната не е за съзнанието, а за пълното й унищожаване. Ето защо бяха необходими лозунги за Интернет без граници и цензура.

Наивността не е порок, а чистотата на душата. Но вече е съвсем очевидно как това може да се използва за зло.

Докато злото съществува, не може да има истинска демокрация. Липсата на цензура е само начин да се отгледат поколения тесногръди хора далеч от реалността на живота в страна-конкурент.
Тези хора, които ще вярват, че институцията на държавността е измислена, не за да защити своите граждани от външни посегателства. Тези хора, които няма да имат представа, че икономиката се формира не от псевдодемократични мантри и лозунги, а от реални сектори на икономиката, тоест от производство и продажби.
Тези хора, които вярват, че имат право да изискват, но не са задължени да работят.
Не е трудно да си представим как би изглеждало упражняването на избирателното право от такива хора …

Русия все още е жива, което означава, че нищо не се губи. Просто е дошъл моментът да разберем: политиката не е за избраните и не е грижа на някои депутати. Ако децата са нашето бъдеще, тогава е време да си спомним, че всичко започва от семейство: всяко бъдеще, което по същество е политика е общата политика на държавата по отношение на нейните граждани.

 

 

Ирина Белозерова, специално за News Front

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments