Руски историк: Знаем, че абсолютното болшинство българи считат Червената армия на СССР за армия-освободителка

Управляващите елити на България се опитват да забравят историята на Великата отечествена война и да омаловажат ролята на Съветския съюз, освободил страната от нацизма, заяви Михаил Мягков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО).

Научният ръководител на Руското военно-историческо дружество Михаил Мягков припомни, че Съветският съюз оказа голяма помощ за възстановяването на българската икономика след Втората световна война.

«Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождението й от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия. България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, държеше германски войски на своя територия и доставяше различни продукти и материали на нацистката армия.

Нима България иска да преразгледа резултатите от войната? Тогава условията на отношението към нея също могат да бъдат ревизирани. Историческата слепота никога не е допринасяла за нормалното развитие на обществото“, заяви Мягков пред ТАСС.

Руски историк: Знаем, че абсолютното болшинство българи считат Червената армия на СССР за армия-освободителка
«На българското ръководство трябва да се напомни как посрещаха през септември 1944 година Червената армия на българска територия с хляб и сол, каква огромна икономическа мощ оказа СССР на България във военното и следвоенно време, че българските и съветските войници се срежаваха заедно през 1944-1945 години.

Да се забрави това, означава да се предаде паметта на своите предци.

РВИО е убедено, че абсолютното болшинство българи считат днес Червената армия на СССР за армия-освободителка.

Но ние трябва постоянно да напомняме на европейците, в това число и на българите — на нашите братя, че именно Съветският Съюз има решаващия принос във Великата Победа.

Войната между СССР и България продължи само няколко дена, нито един съветски войник не е загинал от български куршум.

Това наистина е проява на нашето братство и на искрената дружба между нашите народи», отбеляза историкът.
Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments