Папа Франциск: В социалните мрежи се разпространява фалшива информация

Папа Франциск прикани днес журналистите да правят разследвания на място, вместо да седят на компютрите, и предупреди, че социалните мрежи разпространяват непроверена информация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Папа Франциск: В социалните мрежи се разпространява фалшива информация

«Издателската криза може да предизвика появата на измислена информация в редакциите, пред компютрите, екраните на агенциите, в социалните мрежи, без никога да се излиза навън, без човек «да си търка подметките» вече, без да се среща с хората, за да търси истории или да проверява лично някои ситуации», изтъква папата в текст, разпространен от Ватикана.

Така «жанровете разследване и репортаж губят място и качество в полза на измислена информация», тревожи се Франциск в посланието по повод предстоящия на 16 май Световен ден на социалните комуникации.

Журналистиката обаче «изисква да си способен да идеш там, където не ходи никой«, напомня папа Франциск, отдавайки почит на смелите професионалисти, поемащи големи рискове, за да пишат за преследваните малцинства, несправедливостите спрямо бедняците и за забравените войни.

Опасността днес е «да се разказва за пандемията и по същия начин за всяка криза единствено през погледа на по-богатия свят«, посочва той.

Интернет дава възможност «да се споделят свидетелства» за нещо видяно, но «всички вече осъзнават и рисковете, произтичащи от една социална комуникация без проверки«, тъй като новините и снимките «са лесно манипулируеми по хиляди причини», отбелязва папа Франциск.

Аржентинският папа, който постоянно напътства духовенството да не се затваря в себе си и да се движи сред хората, заяви днес, че предизвикателство за църквата е също «да общува непосредствено» с паството и да отива там, «където никой не желае да ходи».
Самият папа, отменил във връзка с пандемията всички предвидени пътувания в чужбина, смята да посети през март Ирак, напомня АФП.

Коментари:

comments powered by HyperComments