Весела Чернева: Европейците дават сигнал на политиците си — «Спрете да се опирате на рамото на САЩ!»

Европа престана да бъде център на американската външна политика, това започна най-късно при Обама, а фокусът се измести към Азия. Европейците са осъзнали, че Трансатлантическият съюз е преимущество, но не достатъчно условие, за да могат заедно да формират света, както се е случвало по време на Студената война“.

Весела Чернева: Европейците дават сигнал на политиците си - "Спрете да се опирате на рамото на САЩ!"

Това коментира пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, по темата за кризата на американската мощ и защо европейците са скептични към шансовете Байдън да постигне съществена промяна.

По повод допитване, направено сред жителите на 11 държави на Стария континент, и резултатите от него Чернева каза, че европейците дават сигнал на политиците си да спрат да се опират на рамото на Америка, а да започнат да действат по отношение на европейската отбрана, европейските способности да реагират на кризи.

„Европейците искат да имат сигурност по отношение на бъдещето си“. 

В предаването „Събота 150“ Чернева допълни:

„Вътрешната политика на страните членки има все повече директно отражение върху външната… Онези, които вярват във възхода на Европа, а те са най-голямата група, са хора от страните с най-голям оптимизъм за развитието на Европа, на икономиките — Швеция, Дания, Нидерландия. Това са по-младите хора, по-образованите хора, това са хората, които отиват да гласуват до урните“. 

Весела Чернева намира за естествена реакцията на европейците, които казват — „не можем да оправим демокрацията навсякъде по света, искаме да оправим нашия дом, но не искаме да се набъркваме в големите битки, които не са нашите“.

„59% от европейците смятат, че след 10 години Китай ще изпревари САЩ. 

В това противоборство Европа би искала да отстоява собствения си интерес — търговския или по отношение на сигурността.

Това е валидно и за отношенията с Русия.

Това са изходните точки, от които администрацията на Байдън трябва да започне да работи… Следващите месеци ще бъдат ключови за това как Европа и САЩ ще работят заедно“. 

Според проучването за повечето европейци Берлин вече е новият Вашингтон.

Интервю на Деян Йотов с Весела Чернева в предаването „Събота 150“

Коментари:

comments powered by HyperComments