Турция започва производството на «Спутник V»

Руският фонд за преки инвестиции подписа споразумение с водещ турски производител на фармацевтични продукти за производството на коронавируснаjd ваксина Спутник V в Турция, започна трансфер на технологии, съобщи фондът за РИА Новости.

Турция започва производството на "Спутник V"
«Потенциалният обем на производството е милиони дози от ваксината Спутник V годишно. Обсъжда се и въпросът за евентуално разширяване на производството в бъдеще. Ваксината ще се доставя както на вътрешния пазар в Турция, така и в други страни», заявиха от фонда.

Турските партньори проявяват голям интерес към ваксината, която е с повече от 90% ефективност, добавиха от Руския фонд за преки инвестиции.

Ваксината Спутник V се основава на доказаната и добре проучена човешка аденовирусна векторна платформа и вече получи регулаторни одобрения в Русия, Беларус, Аржентина, ОАЕ, Унгария, Сърбия, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан. Започна процесът на регистрация на ваксината и в ЕС.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че и двете руски ваксини срещу коронавирус — «Спутник V» и «ЕпиВакКорона» — са безопасни.

Путин: Двете руски ваксини са безопасни и ефективни

„Много сме благодарни на Центровете „Гамалея“ и „Вектор“ от Новосибирск, наистина това са добри препарати. Главното е, че те са безопасни и ефективни. Тези две изисквания са обезпечени както в първия, така и във втория случай“, каза той.

В същото време Путин добави, че третата ваксина срещу коронавируса е «на път».

Според държавния глава на Русия сега й е необходимо да се осигурят необходимите обеми на промишлено производство на тези ваксини.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments