СМИ САЩ: Путин е обратното на западния либерален модел, той иска да освободи европейците от имперския контрол на НАТО

Путин притежава значителна идеологическа власт. Той инвестира сериозно в мека сила,включително в държавни и приятелски настроени към Кремъл телевизии, радио и социални медии.

Превод от  Foreign Affairs (САЩ): 

СМИ САЩ: Путин е обратното на западния либерален модел, той иска да освободи европейците от имперския контрол на НАТО

Международният телевизионен канал RT, който твърди, че е най-популярният новинарски канал в YouTube, има годишен бюджет от 300 милиона долара.
Режимът на Путин също насърчава създаването на многобройни полудържавни организации за прокарване на руските интереси в чужбина.

С толкова много лостове на влияние, Путин не може да бъде считан за лидер на държава в упадък.

Освен властта, Путин има и цел.

Той е силно мотивиран от редица ортодоксални, нелиберални, антидемократични, антизападни идеи. Американските анализатори често смятат, че Путин е транзакционен лидер (чувал съм тази фраза десетки пъти, когато бях в администрацията на президента Барак Обама).

Това е погрешно схващане. Както всички световни лидери, Путин сключва сделки с други държави, когато счита, че те пропагандират това, което той смята за национални интереси на Русия. Но той е и идеологически лидер и в много от решенията си както у нас, така и в чужбина, той се ръководи от желанието да популяризира антизападния си мироглед.

Путин демонстративно се опитва да се позиционира като лидер на нелибералния, консервативен свят, който по негово определение е точно обратното на американския либерален интернационализъм.

За да освободи европейците от имперския контрол на НАТО, той защитава суверенитета.

Той критикува САЩ за подкрепата на така наречените цветни революции, независимо дали в Сърбия, Грузия, Украйна или Близкия изток по време на арабската пролет. За да се противопостави на това, което той нарича западен либерален модел, той хвали интерпретацията си на християнските традиционни семейни ценности, които според него са в основата на руската идентичност и възраждащите се консервативни движения по света.

Въпреки че Путин не е толкова демагогичен в стилистиката си, колкото другите популисти, той използва част от тяхната реторика и някои от техните методи.

Той разделя както руското, така и другите общества на „истински“ хора и техните експлоататори измежду елитите.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/ukraine/2021-01-19/how-contain-putins-russia

Коментари:

comments powered by HyperComments