«Дълбоката държава» управлява, робите спят на паркинг

Президентът на САЩ Джо Байдън се извини заради снимки на членове на Националната гвардия, които спят в района на Капитолия, предаде Би Би Си.

"Дълбоката държава" управлява, робите спят на паркинг

Над 25 000 бойци бяха разположени във Вашингтон заради инаугурацията на Байдън след насилието в района по-рано този месец.

На снимките се виждат военни, които са принудени да спят в паркинг, както и в посетителския център на Капитолия. Фотографиите предизвикаха гневни реакции от страна на някои политици, а някои щатски губернатори отзоваха бойците заради това.

В петък Байдън се е извинил на шефа на бюрото на Националната гвардия, съобщиха американски медии.

Първата дама Джил Байдън пък се срещнала с някои от военните, за да им благодари лични и да ги почерпи с бисквити.

Междувременно Байдън проведе първи телефонни разговори с чужди лидери — с канадския премиер Джъстин Трюдо и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Разговорът на Байдън с Трюдо е продължил около 30 минути и беше определен като сърдечен от канцеларията на канадския премиер. Двамата лидери са се договорили да се срещнат следващия месец, за да постигнат напредък по подновяване на дълбокото и устойчиво приятелство между Канада и САЩ, се казва в изявление от канцеларията на Трюдо.

Двамата лидери са обсъдили борбата с пандемията, опазването на околната среда и тесните двустранни икономически връзки. Те са обсъдили за първи път и пораждащия полемика между двете страни въпрос — петролопровода Кийстоун Ек Ел, подкрепян от Отава, но блокиран от Байдън. Трюдо е изразил разочарованието на Канада относно решението на САЩ.

В разговора на Байдън с Лопес Обрадор пък двамата са обсъдили миграцията, пандемията и сътрудничеството. Разговорът е бил приятен и с тон на уважение, се казва кратък туит на мексиканския лидер. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments