Bloomberg: Новият Държавен секретар на САЩ твърдо решен да спре «Северен поток 2», Меркел се опъва

Авторът съобщава последните новини от бойното поле по повод руско-германския газопровод. Противниците на този проект се опитват да го свържат с «зависимостта» от Русия, след това със случая Навални. Проектът има само една надежда — позицията на канцлера Меркел, която внезапно зададе въпроси по този повод: трябва ли Германия да разшири сътрудничеството си с Руската федерация?

Превод от Bloomberg: 

Bloomberg: Новият Държавен секретар на САЩ твърдо решен да спре "Северен поток 2", Меркел се опъва
Германският канцлер заяви, че позицията й по «Северен поток 2» не се е променила.

— Меркел счита, че санкциите на САЩ срещу тръбопровода са погрешни.

Ангела Меркел обяви готовността си да обсъди енергийните връзки с Москва с новата администрация на САЩ, но отбеляза, че все още подкрепя проекта за полагане на газопровод от Русия.

«Ние също трябва да обсъдим кои отношения с Русия в газовия сектор са възможни и кои не», каза Меркел на пресконференция в Берлин относно планираните преговори с правителството на Джо Байдън.

„Моята принципна позиция по отношение на „Северен поток 2“ не се е променила“, добави тя, попитана за завършването на газопровода между Русия и Германия.

В последните дни на президентството на Доналд Тръмп САЩ засилиха своя натиск върху проекта. Държавният департамент е уведомил компаниите и германското правителство за рисковете, свързани с подкрепата на «Северен поток 2».

«Северен поток» е един от многото трънливи проблеми, с които президентът Байдън ще трябва да се справи в началото на своя четиригодишен мандат.

Предложеният от Байдън държавен секретар Антъни Блинкен е «решен» да осуети завършването на газопровода, както той обяви на изслушването по време на утвърждаването му на длъжност.

Сигнализирайки за готовността към преговори, в същото време Меркел нарече санкциите неприемливи и заяви, че самият Вашингтон поддържа енергийни връзки с Русия.

«Не може да се каже, че няма търговски отношения между САЩ и Русия в петролния сектор», каза Меркел.

«Трябва да включим всичко това в дневния ред и да обсъдим дали трябва да увеличим търговията с Русия в газовия сектор и каква степен на зависимост от нея е приемлива.»

Изграждането на 1230-километровия газопровод от Русия до Германия бе спряно, когато САЩ наложиха санкции срещу него през декември 2019 г. В онзи момент оставаха да бъдат положени само 160 километра тръби. САЩ редовно затягат наказателните си мерки, като твърдят, че газопроводът ще даде на Москва твърде мощен лост за доставките на газ за Европа и ще застраши сигурността на региона.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments