Пентагонът коментира възможността за удължаване на СТАРТ III

Представителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че удължаването на договора за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения с Русия ще даде на Москва и Вашингтон време и възможност за по-нататъшни преговори за съкращаване на въоръженията.

Пентагонът коментира възможността за удължаване на СТАРТ III
„Решението на президента Байдън да продължи петгодишното удължаване на СТАРТ III е от полза за националната отбрана. Придържането на Русия към този договор е от полза на националните ни интереси и американците ще бъдат много по-сигурни, ако СТАРТ III бъде запазен и продължен. Не можем да си позволим да загубим инструментите за задълбочена инспекция и уведомяване, заложени в договора. Ако СТАРТ III не бъде удължен скоро, това ще отслаби разбирането на Америка за руските ядрени сили с далечен радиус на действие“, цитира РИА Новости думите му.

Той отбеляза, че «удължаването на ограниченията върху запасите от стратегически ядрени оръжия до 2026 г. предоставя време и пространство за нашите две страни да проучат нови проверими споразумения за контрол над въоръженията, които могат допълнително да намалят риска за американците».

В същото време той добави, че САЩ няма да си затварят очите за „предизвикателствата от Русия“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments