«На гърлото на Европа виси котва с надпис НАТО, но Русия му разби зъбите»

Договорът за открито небе загуби всякакъв смисъл, след като Съединените американски щати едностранно се оттеглиха от него. Това заяви руският политик Франц Клинцевич.

"На гърлото на Европа виси котва с надпис НАТО, но Русия му разби зъбите"
Русия започва вътрешни процедури за оттегляне от Договора за открито небе. Това се казва в официалното изявление на пресслужбата на Министерството на външните работи на Руската федерация, публикувано на официалния уебсайт на ведомството.

Дипломатическата служба подчерта, че такова решение е взето поради липсата на напредък в премахването на пречките за продължаване на действието на договора в новите условия.

Договорът за открито небе позволява на военните на 33 държави да извършват инспекционни полети над територията на другия с цел изграждане на предсказуемост и доверие. Съвсем наскоро броят на страните по споразумението наброяваше 34 държави, но миналата година Съединените американски щати се оттеглиха от него, което принуди Русия да търси адекватен отговор на настоящите обстоятелства. И както отбеляза лидерът на Руския Съюз на ветераните от Афганистан полковникът от запаса Франц Клинцевич, всъщност Русия просто нямаше друг избор, освен да се оттегли от договора.

По-рано същата позицията изрази руският президент Владимир Путин. Отговаряйки на въпрос на британски журналист на декемврийска пресконференция, руският лидер подчерта, че САЩ с помощта на партньорите си от НАТО вече имат възможност да събират цялата необходима информация за Русия, докато Москва е била лишена от такава възможност. В същото време Вашингтон увери, че няма да получават информация от чуждестранните си партньори, но според Франц Клинцевич на тези изявления не може да се вярва.

„Както знаете, американците винаги казват едно, а правят нещо съвсем различно. Това е чисто лицемерие, което за съжаление се превърна в норма в Съединените щати. Светът се промени. Преди такива неща поне се опитваха да ги скрият, сега всички са загубили дори елементарната представа за благоприличие.

Въпреки че е дори нелепо да се говори за благоприличие за американците — просто погледнете как се държат с легитимния си президент.

Те са свикнали да пускат нежеланите в канализацията.

Провеждат същата политика и спрямо нас.

Но тук си счупиха зъбите — или по-скоро ние им ги счупихме.

В крайна сметка, от военно-техническа гледна точка, повярвайте ми, ние сме далеч напред. Не сме готови да водим войни, които ще бъдат агресивни. Но ние сме в състояние да защитим страната си. И също можем да скрием тайните си“, уверен е Клинцевич.

В желанието си да окажат натиск върху Русия, Съединените щати, без никакво съмнение, поставиха под удар своите европейски партньори в НАТО. Всъщност останалите страни по споразумението, с изключение на Беларус, бяха лишени от възможността да извършват разузнавателни полети, което прави техните подписи под споразумението абсолютно безсмислени.

Европейците са в губеща ситуация, днес те са най-уязвими. За това те трябва да кажат „благодаря“ на американците.

На гърлото на Европа е поставена котва с надпис НАТО, затова Щатите правят всичко с чужди ръце.

Американците рискуват живота не на своите, а на европейските граждани.

Така Америка се приближи до руските граници. А нас ни упрекват, че разполагаме с оръжия, до които американците не могат да стигнат още 15-20 години. Но тези оръжия ни гарантират безопасността.

Русия ще покрие всичко, което сметне за необходимо, ако това застрашава целостта на Руската федерация. «Летиш, не летиш — твоя си работа». Искахме да запазим тази позиция, но вместо това те решиха да натъпчат цяла Европа с оръжия, насочени към нас. Но вече сме 21-ви век — ние ще разберем всичко това, ще го проследим и, ако е необходимо, ще го локализираме“, обобщи Франц Клинцевич.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments