Кой и защо «забравя» и игнорира съветската и руска наука? Забележителни постижения!

Превод:

Историята на руската наука често е малко известна (или скрита), въпреки присъствието на такива видни фигури като Дмитрий Менделеев (създател на периодичната таблица), физиолога Иван Павлов (първият руски учен, получил Нобелова награда), Александър Ферсман (основател на геохимията), Дмитрий Ивановски (първооткривател на вирусите), Вера Гедройц (първият в света професор по хирургия), невропсихолога Александър Лурия (изследовател на афазията), Сергей Корольов (бащата на съветската космическа програма) или генетика Николай Вавилов, посветил живота си на изучаване и подобряване на пшеницата, царевицата и други зърнени култури.

Кой и защо "забравя" и игнорира съветската и руска наука? Забележителни постижения!
Николай Фьодорович Гамалея

В края на XIX век Николай Гамалея, на когото е кръстен изследователският център, разработил ваксината Спутник V, работи с французина Луи Пастьор за създаването на ваксина срещу бяс, както и за изследването на холерара, туберкулозата, тифа и антракса.

През 1891 г. той основава първия бактериологичен институт в Русия, а през 1919 г. — 151 години след като руската императрица Екатерина II се съгласява да бъде ваксинирана срещу едра шарка, за да покаже на своите поданици, че зараждащата се медицинска технология е безопасна — Гамалея играе ключова роля в първата кампания за всеобща ваксинация в човешката история.

Кой и защо "забравя" и игнорира съветската и руска наука? Забележителни постижения!
Менделеев

Десет години по-късно Съветският съюз стана първата територия, която обяви изкореняването на едрата шарка.

Към 80-те години Съветският съюз разполага с повече учени и инженери от която и да е друга страна в света.

„Но историята и постиженията на тази научна общност са малко известни на Запад“, казва историкът от Харвардския университет Лорън Греъм.

„Съветската наука например традиционно се организираше не въз основа на експертни оценки и безвъзмездни средства за научни изследвания, а на базата на блоково финансиране на цели институти“.

Руски инженери и учени разработиха лазера, изобретиха електрическите крушки преди Томас Едисон, предадоха радиовълни, преди италианецът Маркони да започне да ги използва, изстреляха първия изкуствен спътник в орбита и в допълнение към изпращането на сондите на повърхността на Венера и Марс бяха първите, които достигнаха Луната с помощта на Лунната сонда 2 през ​​1959г.

Както отбелязва Греъм: „Всички владетели на Русия, от Петър I до Владимир Путин, вярват, че отговорът на проблемите на модернизацията — това са науката и технологиите“.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.eldiplo.org/notas-web/la-olvidada-ciencia-rusa/

Кой и защо "забравя" и игнорира съветската и руска наука? Забележителни постижения!

Коментари:

comments powered by HyperComments