Главата на Пентагона срещу F-35: «Създадохме чудовище, има 871 дефекта»

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър, малко преди да се оттегли от поста, нарече изтребителя от пето поколение F-35 «парче …», като стенограмата от пресконференцията е публикувана на сайта на Пентагона.

Главата на Пентагона срещу F-35: "Създадохме чудовище, има 871 дефекта"

По време на пресконференцията Милър говори за разговора си с американски пилот. По думите на и.д. шефа на Пентагона, когато попитал пилота с какъв самолет лети, той отговорил, че на F-35.

«Аз такова: това парче … И той… се засмя, аз казах: «Не, сериозно, кажете ми за това», уточни Милър. Той обаче добави, че пилотът нарекъл F-35 «невероятен самолет».

«Смятам, че създадохме чудовище, но това вече го знаете», коментира още шефът на Пентагона.

Милър беше назначен на поста от действащия тогава президент Доналд Тръмп на 9 ноември 2020 г., като той подаде оставка с идването на новата администрация на САЩ.

По-рано «Блумбърг», позовавайки се на управлението на Пентагона по изпитанията, съобщи, че F-35 има 871 дефекта, които подкопават неговата бойна готовност. Според агенцията недостатъците са свързани със софтуера и хардуера на самолета, като десет от тях са потенциално сериозни проблеми от първа категория: това са критични дефекти, които могат да застрашат безопасността на пилотите и да намалят ефективността на военните операции.

F-35 е изтребител бомбардировач от пето поколение, който освен в САЩ е на въоръжение и в редица техни съюзници (в малко количество).

Програмата Lockheed Martin F-35 Lightning II вече струва около 1,5 трилиона долара — най-скъпата програма за оръжия в историята.

Коментари:

comments powered by HyperComments