Европейският съд по правата на човека отхвърли обвиненията на Грузия срещу Русия

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви за неоснователни обвиненията на Грузия срещу Русия във връзка със събитията в Южна Осетия и Абхазия през август 2008 г., според уебсайта на руското министерство на правосъдието.

Европейският съд по правата на човека отхвърли обвиненията на Грузия срещу Русия

Москва не може да носи отговорност съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи за инциденти, случили се при отблъскването от руските военни на нападението на грузинската армия срещу миротворците и местните цивилни през август 2008 г., заключи ЕСПЧ.

Съдът също не подкрепи обвиненията на Грузия за предполагаемото нахлуване на руската армия в Южна Осетия преди грузинската военна атака срещу южноосетинската столица Цхинвал.

Освен това Европейският съд не е установил случаи на нарушаване на граждански права от военнослужещите от РФ в хода на тези събития.

В същото време Министерството на правосъдието на Руската федерация не се съгласи с редица заключения на съда, включително с възлагането на отговорност на руската страна за инциденти в Южна Осетия и Абхазия след 12 август 2008 г.

Грузия заведе дело срещу ЕСПЧ срещу Русия през август 2018 г.

През нощта на 8 август 2008 г. Грузия бомбардира Цхинвали, опитвайки се да установи контрол над републиката. В рамките на няколко дни южноосетинските военни и руските миротворци прогониха грузинските войски от републиката.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments