Европейската комисия разреши използването на руската ваксина в ЕС

Държавите от Европейския съюз имат право да купуват ваксини срещу коронавируса, дори ако тези препарати не са включени в европейската стратегия за ваксинация. Европейската комисия стигна до такова решение, което позволи на Унгария да закупи руската ваксина Спутник V.

Европейската комисия разреши използването на руската ваксина в ЕС

„Ако държава-членка на ЕС иска да сключи договор с производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, като ваксината Спутник V, тя има право да го направи“, каза спикерът Европейска комисия Щефан Де Киърсмейкър.

В този случай, допълни той, ваксината няма да бъде одобрена за употреба на европейско ниво, но може да се използва в отделна държава.

По-рано News Front съобщи, че Русия работи по регистрацията на своята ваксина в Европейския съюз, а германският канцлер Ангела Меркел предложи на Москва своята помощ в това.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че и двете руски ваксини срещу коронавирус — «Спутник V» и «ЕпиВакКорона» — са безопасни.

Путин: Двете руски ваксини са безопасни и ефективни

„Много сме благодарни на Центровете „Гамалея“ и „Вектор“ от Новосибирск, наистина това са добри препарати. Главното е, че те са безопасни и ефективни. Тези две изисквания са обезпечени както в първия, така и във втория случай“, каза той.

В същото време Путин добави, че третата ваксина срещу коронавируса е «на път».

Според държавния глава на Русия сега й е необходимо да се осигурят необходимите обеми на промишлено производство на тези ваксини.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments