Европейският парламент ще поиска спиране на строителството на «Северен поток — 2» заради Навалани

21 янаури 2021-Нюз Фронт.

Разбира се, че невероятната история с «отравянето» на блогера Алексей Навални е писана специално, за да обслужи някаква конкретна цел. Както се казва, не е важен сценарият, важен е поводът, който да се използва за санкции и антируска линия в международните отнпшения.

Европейският парламент подготви проект на резолюция, в който изисква от Европейския съюз да спре строителството на газопровода «Северен поток 2» зараду ареста на Алексей Навални, пише германският ежеседмичник Spiegel.

Европейският парламент ще поиска спиране на строителството на "Северен поток - 2" заради Навалани

Според данни на изданието, резолюцията призовава страните от ЕС незабавно да спрат строителството на газопровода в Балтийско море, предава РИА Новости.

В допълнение към спирането на строителството, документът съдържа препоръки за въвеждане на санкции срещу физически и юридически лица, които „са участвали в решението за арест и затвор“. Възможните ограничителни мерки могат да включват ограничения за движение в рамките на ЕС и замразяване на активи.

Парламентаристите могат да разгледат резолюцията в четвъртък, 21 януари. Документът има консултативен характер. Ако резолюцията бъде приета, санкциите няма да бъдат въведени автоматично — те могат да бъдат приети само с решение на всички 27 членове на Европейския съюз чрез механизмите на Съвета на ЕС.

Междувременно по-рано върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз не може да възпрепятства изпълнението на проекта «Северен поток 2», тъй като това е проект на частни компании.

На 19 януари САЩ наложиха санкции срещу «Фортуна», който завършва строителството на газопровода «Северен поток 2», и собственика на плавателния съд, компанията КВТ-Рус.
В същия ден „Газпром“ допусна спиране на реализацията или пълна отмяна на проекта в случай на рязка промяна в политическата ситуация.
По-късно «Газпром» заяви, че проектът «Северен поток 2» е подложен на силен санкционен натиск, но холдингът възнамерява да завърши изграждането на газопровода.
В същото време германският концерн Bilfinger SE отказа да участва в проекта «Северен поток 2».

През декември 2020 година Nord Stream 2 AG, операторът на проекта, положи един от двата недовършени участъка на тръбопровода в германски води с помощта на «Фортуна». Полагането на последния недовършен участък в датски води беше планирано да започне на 15 януари. Предвиждаше се също да се използва Фортуна в датския участък. Междувременно на 1 януари 2021 година САЩ въведоха нови санкции срещу „Северен поток 2“, свързвайки ги с приемането на американския отбранителен бюджет за фискалната 2021 година.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments