ЕСПЧ: Обвиненията на Грузия срещу Русия по войната през 2008 година са неправомерни

21 януари 2021-Нюз Фронт.

Съдът в Страсбург обяви на 21 януари решението по делото «Грузия срещу Русия» във връзка с войната от август 2008 година.

След 12 години съдебен процес ЕСПЧ призна редица обвинения на Грузия са неоснователни.
Русия не може да носи отговорност за инциденти, станали в хода на отразяването на атаката на грузинската армия срещу миротворците и цивилните от руските военни, се казва в решението на съда.
ЕСПЧ също не подкрепи твърдението на грузинските власти за предполагаемото нахлуване на руските въоръжени сили на територията на Южна Осетия през нощта на 8 август 2008 година.

ЕСПЧ: Обвиненията на Грузия срещу Русия по войната през 2008 година са неправомерни

В Грузия се набляга на други аспекти на съдебното решение. Тбилиси обвини Москва в нарушаване на няколко члена от Европейската конвенция.

„Признаването на тези нарушения от Голямата камара на съда потвърждава, че Русия е извършила етническо прочистване на грузинците по време на войната през 2008 г. Съдът призна отговорността на Русия за нарушаване на правото на свобода и сигурност на цивилното население “, заявиха в Тбилиси.

Грузинското външно министерство смята, че „това историческо решение е важен лост за разрешаване на конфликти и възстановяване на териториалната цялост на страната“.

Както обясни заместник-министърът на правосъдието на Русия Михаил Галперин, Грузия се опита да докаже, че Европейската конвенция за правата на човека се прилага не само в мирно време, но и по време на военни действия, което противоречи на основите на международното хуманитарно право.
Руската страна убеди съдиите, че правната оценка на събитията от август 2008 година в Абхазия и Южна Осетия не попада под тяхната юрисдикция.

Също така ЕСПЧ не установи нито един случай на нарушаване на правата на цивилните от руските военнослужещи по време на събитията от август 2008 година.

Руското министерство на правосъдието не е съгласно със заключенията на ЕСПЧ, което обвинява руската страна за инцидентите след края на войната на 12 август в Абхазия и Южна Осетия, въпреки че съдът не може да установи участието на руски военнослужещи в тях.

Окончателното решение на ЕСПЧ не съдържа решение за парично обезщетение, този въпрос е оставен за допълнително разглеждане.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments