«Скиф»: Ракетите с подводно базиране на Русия, които чакат своя час на дъното на океана

Във всички времена руските конструктори са се отличавали с нестандартно мислене. Това с пълна сила се отнася до оръжейниците, създали редица безсмъртни образци, от които спира дъхът.

С рухването на СССР изобретателността на руските оръжейници се засилила многократно, предвид рязкото снижаване на обема на финансиране. Трябвало със скромни средства Русия да се защити от вероятния противник, който, при дълг от 22 трилиона долара, хвърлял космически пари за въоръжение.

Ярък пример за новия тип въоръжение, разработено с отчитане на обстоятелствата, е системата «Скиф», превърнала се в една от най-главните тайни на Русия, която и до днес все още не може да бъде разгадана от най-добрите умове на НАТО.

Источник фотографии: Яндекс. Картинки

Идеята за оръжие от нов тип възникнала още в началото на 90-те. В резултат се родила ракетата с подводно базиране «Скиф».

"Скиф": Ракетите с подводно базиране на Русия, които чакат своя час на дъното на океана
Боен космически лазер «Скиф 8»

Преди три години се прокрадна информация, че тези комплекси вече са на въоръжение в армията на Русия. Трудно е да се проследи съдбата на проекта, защото всичко е строго засекретено.

Даденият комплекс с подводно базиране — това е поредният сюрприз за руските «колеги» и «партньори». НАТО и до днес не може да определи къде на следващото утро ще се появи ракетата.

По този повод в щабовете на НАТО и до днес цари пълен хаос.

"Скиф": Ракетите с подводно базиране на Русия, които чакат своя час на дъното на океана

Ракетите «Скиф» са внимателно разположени на океанското дъно от руските подводници, не е възможно тяхното откриване при наличието на такава дълбочина, те се лежат неподвижно, няма шум, няма каквото и да било излъчване…

Но в нужния момент системата ще се активизира по команда от Центъра, след което ще последва пуск по зададената цел.

Знае се, че първоначалната версия на «Скиф» удря целта в рамките на 2 000 км.

В качеството на профилактика разработчиците на «Скиф» заложили мощен заряд за самовзривяване — в случай, че руските заклети «приятели» все пак намерят ракетата и се опитат да я обезвредят.

Следващият етап, което е напълно вероятно, ще бъде създаването на атомна бомба, бавно пълзяща по дъното с едно направление — Америка.

Как считате, има ли шанс Русия да създаде оръжие от подобен тип?
Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments