Немски политик: «Нека въведем наказателни мита върху американския газ, щом пречат на «Северен поток 2»

Ръководителят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст заяви, че санкциите срещу участниците в проекта «Северен поток 2» са неприемливи и САЩ преследват изключително собствените си интереси. Според ТАСС той е направил това изявление, коментирайки решението на Вашингтон да наложи ограничения върху руския кораб за полагане на тръби «Фортуна».

Немски политик: "Нека въведем наказателни мита върху американския газ, щом пречат на "Северен поток 2"

В този контекст Eрнст заяви, че в отговор е необходимо да се въведат наказателни мита върху внасяния американски газ.

„Изхождам от факта, че новите санкции на САЩ срещу компаниите, които участват в изграждането на «Северен поток 2», няма да доведат до очаквания ефект, но въпреки това те са неприемливи“, се казва в изявлението.

Ернст добави, че трябва да бъдат наложени санкции върху газта, внасяна от САЩ, тъй като счита, че новият американски президент Джоузеф Байдън няма да промени агресивната икономическа политика на САЩ.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен с руски сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

По-рано вестник Handelsblatt съобщи, че Вашингтон планира да наложи санкции на 19 януари срещу руския кораб «Фортуна» и компанията «КВТ-Рус», собственик на кораба.

Според изданието американските власти са предупредили и други европейски партньори за решението си за санкции, основани на CAATSA (законът «За противодействие на противниците на Америка чрез санкции»).

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments