Борисов обсъди «Балкански поток» с външния министър на Сърбия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни. В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като автомагистрала «Европа» и «Балкански поток», както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 %. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв.

Борисов обсъди "Балкански поток" с външния министър на Сърбия

Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава.

«Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа», подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата Европа и на «Балкански поток». Премиерът Борисов посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия.

«Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите», категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона. Източник: Правителствена информационна служба

Коментари:

comments powered by HyperComments