Рускинята, осъдена за държавна измяна в Калининград, помоли Путин за помилване

Антонина Зимина, осъдена по-рано на 13 години затвор по обвинение в държавна измяна, подаде молба до руския президент за помилване. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на бащата на жената Константин Зимин.

Рускинята, осъдена за държавна измяна в Калининград, помоли Путин за помилване

„Да, молбата за помилване е подадена до президента на Руската федерация, както трябва да бъде. Но тя (Антонина Зимина) все още не признава вината си“, каза мъжът.

Калининградският окръжен съд на 24 декември миналата година призна Антонина Зимина и съпруга й Константин Антонец за виновни по чл. 275 от Наказателния кодекс на Русия («Държавна измяна»).

Жената бе осъдена на 13 години затвор в колония и глоба от 100 хиляди рубли, Антонец — на 12 години и 6 месеца в колония и глоба от 100 хиляди рубли.
Според съдебното решение съпрузите са си сътрудничели с латвийските специални служби от много години. Жената е вербувана през 2012 г., докато е била в чужбина. Тя е привлякла съпруга си към работи за латвийските служби през 2015 г. Антонец е работил като адвокат в Министерството на икономиката на Калининградска област. Заедно със съпругата си те са откраднали класифицирана информация и са я предали на Латвия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments