Лавров към Германия: «Що за просташки език! Изпълнете международните си задължения!»

Германия прибягва до методи на дипломатическа грубост, когато общува с Русия относно ситуацията около Алексей Навални, Москва няма да разговаря в този тон, заяви външният министър Сергей Лавров.

Лавров към Германия: "Що за просташки език! Изпълнете международните си задължения!"

„Ако искате да разберете истината, тогава бъдете вежливи хора, които спазват закона, изпълнявайте задълженията си, не прибягвайте до методи на дипломатическа грубост, заявявайки, че няма да ви дадем нищо, вие сте отровители по дефиниция.

Русия така няма да разговаря. Именно това е външнополитическото измерение, за което външното министерство отговаря в цялата тази история. Нашите партньори не бива да се държат така“, каза Лавров, предаде РИА Новости.

Министърът посочи, че Русия все още не е получила веществени доказателства от Германия за предполагаемото отравяне на Навални.

„Никакви веществени доказателства, нищо за „трите бутилки“ с някакви уж следи от отрова, няма копия на токсикологичния доклад, няма биопроби, няма резултати от техните анализи“, каза Лавров.

Лавров поиска Германия да изпълни задълженията си и да предаде резултатите от анализите на Навални, в които се твърди, че е намерено бойно отровно вещество.

„От гледна точка на външнополитическия отдел остава само един въпрос — господа германци, французи, шведи, изпълнете международното си задължение, представете резултатите от онези анализи, които според вас съдържат някакво все още неизвестно бойно отровно вещество, тъй като то не е в списъците на ОЗХО”, каза Лавров.

Външният министър посочи, че Русия няма причина да образува наказателно дело по повод инцидента с Навални.

«Тъй като не намерихме нищо в анализите на Навални, което говори за отравяне с бойно отровно вещество, ние нямаме основание по нашето законодателство да образуваме наказателно дело, колкото и да твърдят обратното за нас», каза Лавров.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments