Дачиан Чолош към Европейския парламент: Къде ви е прозрачността при подписването на договорите за ваксините?!

Председателят на «Обнови Европа» Дачиан Чолош заяви по време на дебатите в Европейския парламент, че няма извинение за липсата на прозрачност, която стои зад сключването на договорите за ваксините срещу Covid-19.
Дачиан Чолош към Европейския парламент: Къде ви е прозрачността при подписването на договорите за ваксините?!
«Ние носим отговорност за гарантирането на пълна прозрачност, иначе ще се зародят теории на конспирациите», подчерта той.
За същото настоя и евродепутатката Естер де Ланге от Европейската народна партия. Като заяви, че нейната партия подкрепя Общностния подход на Комисията, тя попита:
«Това означава ли, че разгръщането на стратегията за ваксиниране върви перфектно? Не. Има много предизвикателства пред страните-членки и производителите, чиито мащаби трябва да се определят. Това означава ли, че фармацевтичната индустрия е лесен партньор за водене на преговори? Със сигурност не. И само повече прозрачност може да разсее широко разпространеното усещане — оправдано или не, че твърде често печалбата е поставена преди хората в тази индустрия».
На този етап Европейската комисия отказва да даде подробности по преговорите с фармацевтичните компании за закупуването на ваксини въпреки настойчиво поставяните въпроси от евродепутати и журналисти.
БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments