40 % от сърбите искат да се ваксинират със «Спутник V»

В Сърбия от днес започва ваксинирането срещу коронавирус на следващата приоритетна група — работещите в сферата на образованието, служителите в МВР, армията и представителите на медиите, съобщи премиерът Ана Бърнабич, предаде БТА.

40 % от сърбите искат да се ваксинират със "Спутник V"

Представителите на медиите и особено тези, които постоянно са на терен, са включени в приоритетната група след призив на медийните сдружения и по молба на президента Александър Вучич, уточни тя.

От утре (т.е. днес( започва масовата ваксинация на населението, каза вчера Бърнабич и призова гражданите масово да се записват за ваксиниране.

Колкото по-бързо и ефикасно се извърши ваксинацията, толкова по-бързо ще се върнем към живота преди пандемията, каза премиерът и изрази очакване, че през 2021 г. в здравен смисъл животът ще се нормализира.

Президентът Вучич и премиерът Бърнабич ще председателстват днес заседание на държавното ръководство и Оперативния екип за ваксинацията, след което президентът ще направи обръщение към обществото, съобщава вестник „Новости“.

Двайсет и осем процента от сръбските граждани са поискали да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, 40 на сто със „Спутник V“, а за една трета е все едно, съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек, цитиран също от вестник „Новости“. Гражданите в Сърбия могат да изберат коя ваксина да им бъде приложена, каза той и отново призова хората масово да се ваксинират.

Днес е планирано да се ваксинират министърът на здравеопазването Златибор Лончар, на отбраната Небойша Стефанович и директорът на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, заедно с членове на БИА.

Сръбската агенция за лекарствата и медицинските средства разреши вчера внасянето на 100 000 броя китайска ваксина, която е преминала всички необходими тестове, съобщава вестник „Блиц“. Потвърдено е качеството на китайската ваксина и тя може да започне да се прилага, допълва вестникът.

Коментари:

comments powered by HyperComments