Протести срещу Ковид мерките в Амстердам

Сто и петнадесет души бяха арестувани в Амстердам по време на протест срещу Covid рестрикциите и политиката на правителството. Няколко от демонстрантите са били задържани за насилие над полицаи, а останалите — заради отказ да се подчинят на органите на реда.

Протести срещу Ковид мерките в Амстердам
Амстердам — 17 януари 2021г.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрацията бе забранена от властите на Амстердам, но въпреки това 2000 души се събраха на Музейния площад в града, за да изразят недоволство от действията на правителството и политиката на националните власти в борбата с коронавируса и изолацията, която продължава вече четири седмици. Някои протестиращи поставиха под въпрос безопасността на Covid ваксините.

Основното недоволство на протестиращите беше срещу правителството на Марк Рюте, подало оставка в петък, след като хиляди семейства бяха погрешно обвинени в измами със семейни надбавки и бяха глобени със значителни суми. В някои случаи набедените за измамници хора са изгубили и домовете си, работата си и правата за попечителство над децата си.

Накрая по разпореждане на общинските власти полицията изгони демонстрантите, задържайки тези, които отказват да се подчинят или се конфронтират със силите на реда. БНР

Протестът в Амстердам - 17 януари 2021г.

Коментари:

comments powered by HyperComments