Масов вой от ЕС и САЩ срещу задържането на Навални, вижте реакцията на хиените

Главният опозиционер в Русия Алексей Навални бе задържан от полицията при пристигането си на летище «Шереметиево» в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол.

Руските затворнически служби бяха предупредили, че няма да се поколебаят да задържат Навални, който е на 44 години, още при пристигането му в Русия.

Масов вой от ЕС и САЩ срещу задържането на Навални, вижте реакцията на хиените

Реакциите:

Шарл Мишел

«Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят», написа в «Туитър» председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Литва, Латвия и Естония призоваха за «налагане на ограничителни мерки» срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, заяви литовският министър на външните работи в туит днес, час след като медиите съобщиха за ареста на руския опозиционер.

«Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Искаме незабавното му освобождаване», заяви министърът Габриелиус Ландсбергис.

«ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, трябва да обмислим налагането на ограничителни мерки в отговор на този възмутителен акт», добави той.

Жозеп Борел
«Руските власти трябва да зачитат правата на Алексей Навални и да го освободят незабавно. Политизирането на правосъдието е неприемливо», написа в «Туитър» върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че евродепутатите са готови да поканят Алексей Навални в Европарламента, след като по-рано той бе арестуван при  завръщането си в Москва.
«Арестът на Навални е обида за международната общност и за Европа, която помогна да бъде спасен живота му. Настояваме руските власти да го освободят незабавно», написа Сасоли в «Туитър».

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън — Джейк Съливан, призова Русия незабавно да освободи опозиционера Алексей Навални, който беше задържан при завръщането си у дома за първи път след отравянето му миналото лято.

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър Джейк Съливан.

«Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут», заяви Съливан.

Председателката на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия осъди задържането на Алексей Навални на летището в Москва.

«ЕС трябва да следи внимателно развоя на ситуацията», написа тя в «Туитър».

«Непокорството и смелостта на Навални са вдъхновяващи. Осъждам подлия му арест. ЕС трябва да направи всичко възможно в подкрепа на демокрацията, като накара да си платят тези, които потъпкват човешките права в Русия», написа от своя страна председателят на парламентарната група «Обнови Европа» Дачиан Чолош.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments