Stern: Руската бойна машина ще се превърне в експортен бестселър

Германиското издание «Щерн» разказва подробно за руската бойна машина за поддържане на танкове «Терминатор». Тази разработка няма аналози на Запад, отбелязва авторът. Бойната машина е оборудвана с уникален набор от оръжия и е предназначена за улични битки в гъсто застроени райони, където конвенционалните танкове са несъстоятелни.

Превод от Stern (Германия):

Stern: Руската бойна машина ще се превърне в експортен бестселър

«Терминатор» дължи името си на щедро въоръжената кула. Проектиран е за градски бой. Бойните машини ще влязат в служба в 1-ва гвардейска армия.

За тях говорят отдавна, а сега първите бойни машини за подкрепа на танковете «Терминатор» и танковете Т-90 «Прорыв» постъпват на въоръжение в руската армия.

Танкът Т-90 «Прорыв» е силно модернизирана версия на танка, разработен още във времената на студената война. Той придоби нова техника от супертанка Т-14 и притежава висока боеспособност, независимо от ниската си себестойност.

«Терминатор» е чисто руска разработка, която няма аналози на Запад.

Ходовата част на машината е аналогична на Т-90, но кулата няма класическото главно оръжие на танка — дългостволното оръдие. Но вместо него «Терминатор» притежава цял набор от въоръжения.

Бойната машина може да се нарече бронирано превозно средство на стероиди. На всичкото отгоре кулата прилича на робот от филмите за Терминатора. По-ранният модел използваше корпуса на танк Т-72. Тези «стари» корпуси направиха производството по-евтино, тъй като Русия има много законсервирани стари танкове.

«Терминаторът» се нарича «бойно превозно средство за поддържане на танкове» или БМПТ.

Защо руснаците имат нужда от това?

«Терминаторът» има огромна огнева мощ.

Въоръжението му се състои от четири противотанкови управляеми ракети 9M120 «Атака», две оръдия 2А42 30 мм и една 7,62 мм картечница.

Противотанковата ракетна система може да поразява цели на разстояние до шест километра. Отличителна черта на ходовата част на T-90 е неговата висока маневреност, освен това сега е оборудвана с по-мощен двигател. «Терминаторът» може да достигне скорост до 60 км/ч.

Той е проектиран да придружава танкове и пехота в градските райони. Разработен е на базата на боен опит, придобит по време на съветско-афганистанската война, първата чеченска война и боевете в Сирия.

Вътре в градска зона с тесни улички обикновените танкове често не могат дори да обърнат кулата си. Те губят способността да защитават пехотата веднага щом врагът премести боевете в зона с плътно застрояване.

«Терминаторът» няма пречещия му дълъг ствол на оръдието. Следователно скоростта на въртене на кулата и скорострелността му са много по-високи от тези на традиционните танкове.

Притежавайки богат набор от оръжия, «Терманитар» може да «затрупа» противника с цунами от огън и по такъв начин да унищожи неговите отряди и ефективо да упражни натиск върху тях на големи разстояния.

Руската държавна телевизия показа през декември изпитанията на най-новата версия в Урал.

«Уникалността на дадената машина е в това, че тя може да води едновременно бой с всички видове въоръжения до три групи цели», каза полковник Андрей Сигарев, заместник командир на 90-та танкова дивизия.

Може да се предположи, че «Терминатор» ще се превърне в експортен бестселър.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.stern.de/digital/technik/terminator—putins-panzer-fuer-den-strassenkampf-9558282.html

Коментари:

comments powered by HyperComments