Наследникът на Меркел е най-удобният за Русия политик

На 16 януари 2021 г. 59-годишният Армин Лашет, министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, стана новият председател на управляващата партия Християндемократически съюз в Германия. В резултат на втория тур на изборите на онлайн партийния конгрес 521 делегати гласуваха за него дистанционно, а 466 гласуваха за неговия конкурент Фридрих Мерц, съобщават германските медии.

Наследникът на Меркел е най-удобният за Русия политик

Според германското федерално законодателство делегатите сега трябва писмено да потвърдят волята си. Резултатите от преброяването ще бъдат публикувани на 22 януари.

Изгубилият Мерц има нееднозначна позиция за газопровода „Северен поток 2“.

Той предложи да се въведе мораториум върху изпомпването на газ за няколко години.

Сравнително наскоро Мерц се възмути от „варварските действия на Русия“ и без основание обвини руското ръководство в потока от бежанци в Европа, както и в покушението върху живота на опозиционния лидер Алексей Навални.

За разлика от него Лашет е центрист и умерен политик. Той е единственият кандидат, който има опит в управлението на цял регион, в случая на най-населения и един от най-големите по площ. Той е най-близо до политиката, която провежда Ангела Меркел.

В своята предизборна реч Лашет потвърди това, съобщавайки, че е за консенсус и обединение на немците, към което нееднократно призоваваше близката идеологически до него Меркел.

За «Северен поток 2» той се придържа към официалната позиция на правителството.

По такъв начин приемникът на Меркел стана най-комфортният за Русия немски политики.

Припомням, че изборите за бундестага (парламента) трябва да се проведат на 26 септември тази година.

След което ще бъде сформирано новото правителство на Германия. Канцлерът Меркел напуска политиката, а решението за това, кой ще стане следващия глава на правителството, ще бъде взето в резултат на консултациите между ХДС и ХСС.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments