ФБР разследва дали чуждестранни правителства са част от щурма на Капитолия

ФБР разследва дали чуждестранни правителства, организации или лица са предоставили финансова подкрепа на екстремисти, които помогнаха за планирането и изпълнението на щурпа срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) на 6 януари. Това са съобщили един настоящ и един бивш служител на ФБР за Ен Би Си.

ФБР разследва дали чуждестранни правителства са част от щурма на Капитолия

Като част от разследването, ФБР проучва плащания в размер на 500 000 долара в биткойни, очевидно от френски гражданин, на ключови фигури и групировки в крайната десница точно преди атаката, твърдят източниците.

Тези плащания бяха документирани и публикувани в интернет тази седмица от компания, която анализира трансфери на криптовалута. Плащанията в биткойн, криптовалута, могат да бъдат проследени, защото са документирани в публична книга.

Отделно, съвместна оценка на заплахата, публикувана тази седмица от ФБР, Министерството на вътрешната сигурност и различни други федерални и полицейски агенции в района на Вашингтон, отбеляза, че след безредиците на 6 януари «участници с руско, иранско и китайско влияние са се възползвали от възможността за усилване на разказите в подкрепа на техния политически интерес на фона на прехода на властта» в Белия дом.

Руски държавни и прокси медии «разработваха теми, свързани с насилствения и хаотичен характер на инцидента на Капитолийския хълм, импийчмънта на президента Тръмп и цензурата в социалните мрежи», се казва в некласифицирания доклад на американските специални служби.

«В поне един случай руско прокси заяви, че членове на «Антифа» са се маскирали като поддръжници на президента Тръмп и са били отговорни за щурмуването на сградата на Капитолия.»

Междувременно китайските медии «използваха историята, за да очернят демократичното управление на САЩ, представяйки САЩ като цяло в упадък — и да оправдаят репресиите на Китай срещу протестиращите в Хонконг».

Разследването на евентуалното чуждестранно влияние, свързано с размириците около и в Капитолия, което включва контраразузнавателния отдел на ФБР, идва след години на това, което според настоящи и бивши служители на ФБР е натрупване на доказателства, че Русия и други чуждестранни противници са се опитвали тайно да подкрепят политическите екстремисти от крайната десница и крайната левица.

Коментари:

comments powered by HyperComments